SUSRET MINISTARA CRNE GORE I HRVATSKE; PORUKA SRBIJI: "Ako bi procijenili da je bezbjednost države ugrožena, ALARMIRALI BI NATO"

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izjavio je danas da vjeruje da će Crna Gora naći političko rješenje za prevazilaženje trenutnih problema sa Srbijom. On je istaknuo da, ako bi procijenili da je bezbjednost države ugrožena, u NATO-u ima mehanizama koje bi Crna Gora mogla da koristi.

  • Regija

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 0

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li Crna Gora kontaktirala NATO saveznike u kontekstu narušene bezbjednosne situacije u zemlji i uplitanja Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, Darmanović je naglasio da ne vidi da za tim postoji potreba.

“Ne vidimo da postoji potreba za nekim alarmiranjem u vezi s trenutnim nesuglasicama koje trenutno imamo sa Srbijom. Ali, naravno, ukoliko bismo procijenili da je vidno ugrožena bezbjednost zemlje, postoje mnogi mehanizmi unutar NATO-a koji mogu da se koriste”, kazao je on na konferenciji za novinare sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem.

Crna Gora i Republika Hrvatska imaju sadržajne i prijateljske odnose, o čemu svjedoče frekventni politički kontakti, intenzivna saradnja u okviru evropske agende, ali i savezništvo u NATO-u, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske Srđana Darmanovića i Gordana Grlića Radmana, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Šef crnogorske diplomatije kazao je da se danas, na treću godišnjicu članstva u Alijansi, može konstatovati da su, zajedno sa svojim saveznicima, sigurna i bezbjedna država.

U kontekstu evropske integracije, Darmanović je naglasio da Crna Gora izuzetno uvažava napore Hrvatske da politiku proširenja, uprkos pandemiji Covida-19, kao i brojnim drugim izazovima, održi visoko na agendi za vrijeme predsjedavanja Vijećem EU, a posebno da u takvim otežanim okolnostima postigne primjetne rezultate.

“Zvanični Zagreb je konzistentno bio zagovornik politike proširenja i pružao političku i ekspertsku podršku Crnoj Gori tokom svih ovih godina pregovaračkog procesa. Zahvalni smo na dosljednosti i vidnom angažovanju Hrvatske da doprinese jačanju evropske perspektive i stvaranju novog momentuma u integracionom procesu”, kazao je Darmanović.

On je istaknuo da je pandemija još jednom pokazala da je EU najjača kada djeluje ujedinjeno, dokazujući da su jedinstvo i solidarnost najveća vrijednost evropskog projekta koji nema alternativu.

Na toj liniji, ministar je zahvalio Hrvatskoj na pomoći koju je uputila Crnoj Gori u borbi protiv Covida-19, ali i podršci u procesu repatrijacije crnogorskih građana preko njene teritorije tokom pandemije.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Grlić Radman kazao je da njegova posjeta Crnoj Gori, prva nakon otpočinjanja krize izazvane koronavirusom, predstavlja simboliku i odlučnost da se nastavi s konzistentnošću hrvatske naklonosti i podrške Crnoj Gori na evropskom putu.

“Želimo vidjeti Crnu Goru što prije u EU. Aktivno se zalažemo za politiku proširenja Unije, kao i za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja”,  istaknuo je Grlić Radman.

On je dodao da je Hrvatska otvorena za svaki vid pomoći Crnoj Gori u daljnjem procesu integracije te da osuđuje svako miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države.

Zajednički je konstatovano da je međudržavna saradnja veoma razvijena u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture te da postoji značajan potencijal za njeno daljnje unapređenje, posebno u oblasti ekonomije. Pozdravljeno je savezništvo i intenzivna saradnja Crne Gore i Hrvatske u okviru NATO-a te je razmotreno pitanje otvaranja granica nakon pandemije koronavirusa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim temama na unutrašnjoj, ali i na globalnoj sceni, o izazovima s kojima se u tom kontekstu suočavaju te su konstatovali da je udruženim snagama potrebno sačuvati stabilnost i bezbjednost regiona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...