I TUZLACI DIGLI SVOJ GLAS: "Rasizam je prisutan i ovdje gdje mi živimo!"

Građanaka Tuzle Merisa Okanović je za medije kazala kako rasizma ima i u Tuzli odnosno u Tuzlanskom kantonu, prenosi Tuzlanski.ba

  • Društvo

  • 06. Jun. 2020  

  • 1

Danas je tačno u podne u Tuzli na platou kod Meše Selimovića i Ismeta Mujezonovića održan antirasistički performans kao znak podrške svjetskoj reakciji protiv brutalnog lišavanja života Afroamerikanca Georga Floyda od strane policajca.

Građanaka Tuzle Merisa Okanović je za medije kazala kako rasizma ima i u Tuzli odnosno u Tuzlanskom kantonu, prenosi Tuzlanski.ba

"Odlučila sam podržati današnje okupljanje i protest iz razloga što i ovdje gdje mi živimo rasizam je također prisutan. Nije rasizam samo onaj koji se dešava u SAD-u, to je bila samo kap koja je prelila čašu. Ovdje je rasizam itekako prisutan npr. prema migrantima, romskoj populaciji i drugim marginalizovanim grupama koje se isključuju iz javnog života. Javnost ovdje ne prepoznaje rasizam, Međutim, mi mladi se trebamo boriti protiv toga a tu nam treba više prostora u medijima" kaazla je Okanović.

Današnji performans u Tuzli izveden je na način da je neformalna grupa građana zajedničkim klečanjem na jednoj nozi pružila podršku Afroamerikancima u SAD-u koji su kako je rečeno i danas u toj zemlji građani drugog reda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...