DODIK SVE STAVIO NA DOBOŠ: RS od prodaje imovine u inostranstvu zaradila oko 6, 5 miliona KM, na red došla imovina u Hrvatskoj, Čović uskače u pomoć...

''Sada je prilika da SNSD sa HDZ-om završi posao oko objekata koji su na teritoriji Hrvatske zbog veze i očiglednog djelovanja u korist hrvatskih interesa od strane SNSD-a. Što se tiče vremena dok sam ja bio ministar, niko nikada se nije javio na način da pomognemo i uključimo da se neki od statusa ovih objekata riješi'', kaže bivši ministar spoljnih poslova BIH Igor Crnadak.

  • Ekonomija

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 0

Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS do sada je od prodaje imovine preduzeća u inostranstvu ubrao gotovo 6, 5 miliona maraka. 

Ovaj fond upravlja isključivo imovinom preduzeća koja su je prilikom izrade programa privatizacije svrstala u pasivni podbilans.

Provjerili smo koliko RS ima imovine u inostarnstvu, šta je sa onima koji su objekte prodavali nezakonito, posebno u jandranskom pojasu  i za koliko je oštećen budžet?

Imovina Republike Srpske u inostranstvu vrijedi milione maraka. Prema trenutnim podacima Srpska u svom vlasništvu ima 229 nekretnina. Poslovni prostori, kancelarije, skladišta, prodavnice, servisi, hoteli, vile i odmarališta  - od Hrvatske, preko Crne Gore i Srbije do Makedonije. Međutim, za većinu objekata ne postoji dokumentacija.

Tako npr. RS samo u Hrvatskoj ima 44 nekretnine za koje nema papire. Da bi se riješili imovinsko – pravni odnosi tih nekretnina IRB RS platiće jednoj advokatskoj kancelariji u Županji za pravne usluge 720.000 maraka. Bez PDV-a.

U tenderskoj dokumentaciji navedeni su sledeći poslovi:

''Utvrđivanje faktičkog i pravnog stanja svake pojedinačne nekretnine na osnovu zemljišnoknjižnih isprava. Sačinjavanje pisanog pravnog mišljenja sa činjeničnim obrazloženjem za svaku pojedinačnu nekretninu o potrebnim pravnim radnjama za upis promjene vlasnika. Preduzimanje svih pravnih radnji pred nadležnim organima i  sudovima u HR s ciljem rješavanja vlansičkih prava'', stoji u dokumentaciji.

Imovinu RS je ranije prodavao kako je ko stigao, a novac od toga stavljao u svoj džep. U najvećem dijelu sudskih postupaka optuženi su oslobođeni optužbi za zloupotrebu u raspolaganju imovinom.

Za nezakonitu prodaju 70 nekretnina pravobranilaštvo je tražilo krivičnu odgovornost. Na kraju Srpska je ostala bez te imovine, čime je oštećena za desetine miliona maraka.

''Ono što se može konstatovati je da se briga o društvenoj imovini preduzeća u inostranstvu očigledno zanemarivala kao postupak i briga Vlade RS.  Sada kada smo ostali bez dovoljno prihoda, očigledno je neko došao do spoznaje da novac koji bi se mogao dobiti prodajom tih nekretnina a koje su sporne odnose ne možemo ih prodati kao RS to moramo rješavati i zato je angažovana ta advokatska kancelarija'', kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Republika Srpska ima za 41 lokaciju tačne podatke. Vlada je donijela posebnu odluku kojom se te nekretnine prebacuju na IRB na dalje raspolaganje.

Iz papira koji su u posjedu BN TV vidi se da se na nekoliko lokacija u Biogradu na moru nalazi imovina Republike Srpske Srpska. Bijela i Herceg Novi lokacije su na kojima RS ima brojne apartmane.

''Sada je prilika da SNSD sa HDZ-om završi posao oko objekata koji su na teritoriji Hrvatske zbog veze i očiglednog djelovanja u korist hrvatskih interesa od strane SNSD-a. Što se tiče vremena dok sam ja bio ministar, niko nikada se nije javio na način da pomognemo i uključimo da se neki od statusa ovih objekata riješi'', kaže bivši ministar spoljnih poslova BIH Igor Crnadak.

Nekadašnji ''Jelšingrad'' ima odmarališta u Tučepima, a "RŽR Ljubija" u Rogaškoj slatini u Sloveniji. U Makarskoj su odmarališta ŠG "Jahorina'", a u Gradcu devastirani Hotel "Đuro Salaj" čiji je suvlasnik bio Rudnik "Miljevina".

''Političari jedni drugima kroz svoje institucije pomaži i mislim da je ta prilika sada da se iskoriste povezanost SNSD-a i HDZ-a i da se ta imovina što lakše proda, jer je to direktan prihod za budžet'', kaže Pavlović.

RS uspjela je da proda odmaralište u Lukoranu, po dvije prodavnice u Hrvatskoj i Srbiji, garažu u Srbiji, poslovni prostor u Makednoniji.

Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS do sada je od prodaje imovine preduzeća u inostranstvu, naplate zakupa ubrao skoro 6, 5 miliona maraka i blizu 6 miliona dolara u Iračkim obveznicama. Odlukom Vlade ta sredstva se prenose u Fond za razvoj i zapošljavanje za finansiranje razvojnih projekata. 

BN TV

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...