KAKO BITI LAKŠI ZA PET DO OSAM KILOGRAMA: Jednostavan plan za gubitak jednog konfekcijskog broja

Brzim, žustrim hodanjem može se sagorjeti jednaka količina masnog tkiva kao i trčanjem. Zaista djeluje, ali samo ako zaista uložite trud. Donosimo jednostavan plan s kojim u šest sedmica možete postati mršaviji za jedan konfekcijski broj, odnosno za pet do osam kilograma...

  • Zdravlje

  • 07. Jun. 2020  07. Jun. 2020

  • 0

Pola sata brzog hodanja, četiri do šest puta sedmično, pomoći će da poboljšate tonus bedara, učvrstite stražnjicu i smanjite opseg struka. Za najbolje rezultate ključno je pravilno držanje tijela tijekom hodanja. Držite se uspravno, ramena opustite i gurnite ih prema nazad te uvucite mišiće trbuha što će pomoći da učvrstite mišiće leđa i trbuha koji drže i ravnaju kralježnicu, važni za držanje čitavog tijela, piše Zadovoljna.hr. 

Pravilnim brzim hodanjem ne samo da ćete izgubiti kilograme, već ćete poboljšati i zdravlje srca i smanjiti rizik od dijabetesa. Kanadska studija zaključila je da su žene koje su hodale žustro sat vremena dnevno 14 tjedana, smanjile masno tkivo na trbuhu za dvadeset posto, bez da su promijenile prehrambene navike. Hodajte na način da prvo dotaknete tlo petom, a zatim cijelom dužinom stopala prije nego što se odgurnete prstima.

Da biste ubrzali tempo hodanja radije skratite korak nego da ga ubrzate. Uključite i ruke za maksimalne rezultate. Držite ih opuštene sa strane, mašući njima kontrolirano naprijed-nazad.

Broj napravljenih koraka računajte pedometrom, a možete si postaviti cilj koliko koraka želite napraviti dnevno: 10.000 koraka, što je ekvivalent udaljenosti od sedam do osam kilometara, dobar je početak, a tokom nekoliko sedmica povećajte na 15.000 koraka (deset do jedanaest kilometara). Možda zvuči puno, ali i hodanje do toaleta se računa. A kada dodate i šetnju po vani, kako stoji u planeru niže, postići ćete tu brojku.

Uz pedometar, jedino što vam još treba su kvalitetne tenisice koje dobro drže stopalo. Dobre tenisice štitit će stopala, koljena i donji dio leđa i hodanje u njima bit će lakše. Nosite tenisice koje su vam udobne te ostavljaju dovoljno mjesta kada se stopalo proširi od hodanja.

Hodanje je izvrstan izbor u svako doba dana, ali vježbanje ujutro potaknut će rad metabolizma te ćete tako sagorjeti više kalorija tijekom dana. Ne zaboravite ponijeti sa sobom i bočicu vode kako biste bili hidratizirani.

S pola sata brzog hodanja trebali biste prohodati tri do četiri kilometara. Možete hodati na posao, tokom pauze za ručak ili u parku vikendom. Izaberite dobro osvjetljene dijelove ako hodate sami u večernjim satima.

Svake sedmice promijenite rutu kojom hodate kako bi vam vježbanje bilo zanimljivije. Mijenjajte ritam, intenzitet i teren i za svaki dan postavite si drugačije ciljeve - primjerice, dodatnih petsto koraka. Ako vam treba dodatna motivacije, povedite prijateljicu ili neku drugu dragu osobu sa sobom.

Ubrzajte mršavljenje dodajući neke nove izazove u svoju rutinu. Hodajte brže - brzina hodanja utječe na to koliko ćete kilograma izgubiti. Pojačajte tempo dok ne osjetite da ostajete bez daha. Hodajte uzbrdo - čak i lagane uzbrdice "tjeraju" tijelo da radi jače.

Ako možete uzmite i nekakav teret - nošenje vrećica iz trgovine sjajan je način da uključite utege u svoj režim i izgradite mišiće za dodatnu definiciju tijela. Za kraj, odredite koliku udaljenost želite prohodati, a zatim probajte nadmašiti tu udaljenost.

I ne zaboravite da u svoju rutinu hodanja možete uključiti dodatne vježbe. Naprimjer, zastanite ne nekom dijelu putu i napravite deset čučnjeva koji će pomoći da zategnete bedra i stražnjicu. Čučnjeve radite tako da stavite stopala u širini bokova, a zatim se spustite kao da želite sjeti na zamišljeni stolac držeći leđa ravna. Zadržite čučanj, uspravite se pa ponovite.

Držite se ovog plana i nakon šest tjedana trebali biste izgubiti pet do osam kilograma što je ekvivalent jednom konfekcijskom broju.

Sedmični plan hodanja:

Ponedjeljak - 30 minuta, smireni ritam hodanja
Utorak - 30 minuta, brzi ritam hodanja
Srijeda - 25 minuta uzbrdo, srednje brzi ritam hodanja
Četvrtak - 30 minuta, brzi ritam hodanja
Petak - 30 minuta, smireni ritam hodanja
Subota - 45 minuta, smireni ritam hodanja uzbrdo
Nedjelja - odmor.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...