EKSKLUZIVNO: „SB“ objavljuje kompletan izvještaj Finansijske policije o nezapamćenoj pljački kapitala u Aluminijskom kombinatu Mostar

Nekadašnji privredni div, Aluminijski kombinat Mostar, prestao je s radom sredinom prošle godine nakon što su nagomilani gubici premašili 400 miliona KM i nadmašili vrijednost ukupnog kapitala društva. Mada je kriminal u Aluminijskom kombinatu istražen i dokumentiran, Tužilaštvo BiH još nikog nije osumnjičilo ni uhapsilo zbog počinjene pljačke džinovskih razmjera.

  • Društvo

  • 07. Jun. 2020  07. Jun. 2020

  • 5

U poznatoj aferi „Agrokomerc“ koja je buknula nekoliko godina prije rata, stradalo je kompletno rukovodstvo ove firme, ali i njihovi politički zaštitnici i zaštitnici koji su dolazili iz tada moćne porodice Pozderac. „Agrokomercov“ dug procjenjivao se na nekih 400 miliona njemačkih maraka, što je zapravo ekvivalent gubitku kojeg je iza sebe ostavio Aluminijski kombinat Mostar, a zbog čega još nikome nije falila dlaka s glave.

Većina građana BiH vjerovatno ne zna da BiH, odnosno FBiH, još plaća kreditne rate Pariskom klubu povjerilaca koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća kreditirao gradnju Aluminijskog kombinata Mostar. Taj je kredit, koji se nominalno vodio na sarajevski Energoinvest, trebao biti davno otplaćen, ali je zbog rata reprogramiran pa se još uvijek otplaćuje. Mostarsko preduzeće, nekadašnja kičma privrednog razvoja Hercegovine, u međuvremenu se slomilo pod teretom 400 miliona KM nagomilanih gubitaka, nastalih tokom posljednjih desetak godina.

"Slobodna Bosna" je proteklih godina u nizu tekstova izvještavala o neminovnom slomu mostarskog giganta zbog pljački i kriminala džinovskih razmjera, u kojoj su sudjelovale uprave imenovane od HDZ-a.

Šokantna je činjenica da je u Mostaru netragom nestalo 400 miliona KM, a da zbog toga još nije podignuta niti jedna krivična prijava, a da ne govorimo da niko zbog toga nije priveden u istražni zatvor.

Kao što smo pisali ranije u nekoliko navrata, uprave Aluminijskog kombinata, imenovane od strane HDZ-a, pljačkale su državni kapital na nekoliko načina. Bez obzira što je Kombinat poslovao s gubitkom, menadžerske plaće, kao i plaće svih šefova pogona, bile su najveće u državi kao da je riječ o najprofitabilnijem preduzeću, a ne o hroničnom gubitašu. Tako su primjerice svi direktori primali plaću od skoro 20 hiljada KM mjesečno, a njihovi pomoćnici od 12 do 15 hiljada KM.

Drugi način pljačke odvijao se preko netransparentne nabavke repromaterijala. Inspektori su utvrdili da je repromaterijal nerijetko kupovan i po cijeni koja je bila tri puta veća od tržišne, pa se na taj način izvlačio kapital iz Kombinata koji je pritom sve više tonuo u gubitke. Finansijska policija je sačinila obiman izvještaj pljačke državnog kapitala, koji prvi put možete pročitati u integralnoj formi ovdje.

U nastavku pročitajte integralni izvještaj Finansijske policije o kriminalu i pljački državnog kapitala u mostarskoj kompaniji u razdoblju od 2014. do 2019. godine.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...