DOBRE VIJESTI IZ KCUS-a: Završeno ispitivanje genetičkih sekvenci novog koronavirusa u Kliničkom centru, slijedi..

Od početka pandemije Covida-19 i identifikacije novog koronavirusa (SARS-CoV-2), laboratoriji širom svijeta generiraju podatke o sekvencama njegovog genoma doprinoseći razumijevanju ovog oboljenja i istraživanju odgovarajuće terapije i vakcine.

  • Društvo

  • 08. Jun. 2020  08. Jun. 2020

  • 0

Sekvence genoma su, između ostalog, neophodne u razvoju dijagnostičkih testova, praćenju pandemije te iznalaženju odgovarajućih mjera prevencije i kontrole.

U KCUS-u je do sada testirano oko 25.000 uzoraka na Covid-19, što je omogućilo stvaranje najznačajnije i najbrojnije „banke“ sojeva SARS-CoV-2 za brojna istraživanja, značajna za akademsku zajednicu BiH. S tim u vezi, u saradnji s eminentnim Referalnim laboratorijem WHO-a Charité u Berlinu, na čelu sa prof. Christianom Drostenom, urađeno je sekvenciranje prve grupe izolata SARS-CoV-2.

Kako su istaknuli iz KCUS-a, FBiH trenutno raspolaže sa prvih 27 sekvenci kompletnog genoma izoliranog virusa, prethodno detektovanih na OJ Klinička mikrobiologija KCUS-a.

"U narednim danima očekujemo njihov unos u međunarodnu bazu podataka (GISAID –www.gisaid.org) kako bi bile uporedive s genomom virusom iz ostatka svijeta. Ovo je revolucionarno za cijelu akademsku zajednicu u BiH, jer nas uvrštava u svjetsku bazu kompletnih genoma ovog virusa. Filogenetski podaci koji upoređuju genom naših izolata virusa s drugima, omogućit će molekularno-epidemiološko praćenje cirkulisanja virusa na ovom geografskom području, prisustvo endemskih sojeva te import novih varijanti SARS-CoV-2", saopćeno je iz KCUS-a.

O svim narednim dešavanjima na ovom polju, istaknuli su kako će blagovremeno obavještavati širu akademsku zajednicu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...