UKRAJINCI POTVRDILI SPOSOBNOST SAD-a: "Američki bombarderi mogu izbjeći S-400 sisteme i napasti Sibir"

Američki strateški bombarderi B-52H "Stratofortress“ u stanju su da "napadnu" Rusiju koristeći raketno naoružanje bez ulaska aviona u zračni prostor koji kontoliše protuavionski raketni sistem S-400.

  • Svijet

  • 08. Jun. 2020  08. Jun. 2020

  • 1

Strateški bombarderi B-52H "Stratofortress" američke ratne avijacije u stanju su da "napadnu" Rusiju koristeći raketno naoružanje bez ulaska aviona u zračni prostor koji kontoliše protuavionski raketni sistem S-400 "Trijumf", navodi ukrajinska konsultantska kompanija "Defence Express".

Kompanija je na taj način prokomentarisala nedavni let američkih letjelica iznad Arktika u blizini granice s Rusijom.

Prema navođenju "Defence Expressa", domet lansiranja krstarećih raketa ugrađenih u letjelicu može da iznosi od 980 do više od 1.200 kilometara. Portal podsjeća da ruski sistem S-400 ima domet detekcije meta od 600 kilometara.

"To je dovoljno za napad na glavne strateške objekte Rusije na Arktiku i dijelu Sibira", tvrdi "Defence Express“.

U tekstu se ističe da se radi o ruskim arktičkim vojnim bazama, kao i o infrastrukturi Sjevernog morskog puta, koji osigurava funkcionisanje čitavih regiona i značajan dio ekonomije zemlje.

"Ovo je već druga epizoda demonstracije sposobnosti američke strateške avijacije za Kremlj u posljednjih nekoliko dana“, smatra kompanija.

Ranije je "Defence Express" naveo da ukrajinske vlasti koriste zapadne svemirske letjelice za praćenje aktivnosti Rusije na Krimu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...