EPIDEMIOLOG KON NEMA DOBRE VIJESTI ZA SRBIJU: "Pojavila se dva nova žarišta koronavirusa"

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da epidemiološka situacija nije jednaka na cijeloj teritoriji Srbije i da postoje područja u kojima je nesigurna, navevši kao primjer Novi Pazar i Tutin, gdje se poslije Bajrama pojavilo novo žarište.

  • Regija

  • 09. Jun. 2020  09. Jun. 2020

  • 0

Na drugim mjestima je povoljnija situacija, ali ima lokalnih ekscesnih situacija sa pojavom većeg broja slučajeva, rekao je Kon za RTS i kao primjer naveo studentski dom, gdje su registrovani slučajevi koronavirusa.

"To nisu klasična žarišta, tu se radi o jednoj grupi koja je povezana i pojavljuju se još i pojedinačni slučajevi", naveo je Kon.

Istaknuo je da u Beogradu postoji 15 pojedinačnih slučajeva za koje ne znaju kako su se zarazili.

Kon je objasnio da to ukazuje da je virus i dalje u cirkulaciji, ali je naglasio da to jesu sve pojedinačni slučajevi i da se ispituju daljnji kontakti.

On je ukazao da pojedinačni slučajevi koji se pojavljuju u kolektivima, uvijek predstavljaju opasnost za pojavu novih žarišta.

Napomenuo je da je novi talas epidemije sve izvjesniji i da to postaje praktično vrlo moguće, jer se virus i dalje širi na južnoj hemisferi i čak pokazuje visok potencijal prijenosa.

Ponovio je preporuku struke da budemo odgovorni i nosimo maske. Kon je naglasio da je to vrlo važno, posebno za starije i za hronične bolesnike.

Preporuka za ostale je da nose maske, pogotovo kada ulaze u javni prijevoz i u zatvoreni prostor, gdje može biti neplaniranih kontakata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...