SAVJETI ZLATA VRIJEDNI: Planirate li kupovinu laptopa pazite da vas ne prevare, ovo morate znati…

Ukoliko planirate kupovinu laptopa, bilo novog ili polovno, na ovo trebate obratiti pažnju. U nastavku donosimo specifikacije koje uređaj mora zadovoljiti kako ne bi bilo problema u radu

  • HiTec

  • 09. Jun. 2020  

  • 0

Ako će vam laptop služiti samo za surfanje i duštvene mreža ne treba vam ništa posebno, ali ako se bavite ozbiljnim grafičkim poslovima ili vam treba pouzdan uređaj za posao, onda ovo dobro pročitajte.

Procesor

Najjeftiniji na tržištu su oni s AMD E Series procesorima ili Intel Pentium koje ne preporučujemo. Ne biste trebali kupiti ništa ispod Intel Core i3 ili AMD A Series koji će biti sposobni i za teže zadatke.

RAM (radna memorija)

Na tržištu se danas nude laptopi s najmanje 4 GB RAM-a što je dovoljno, nemojte kupovati laptop koji ima manje memorije. Međutim, bolji multitasking imate s više memorije, pa možete kupiti laptop s 6 ili 8 GB, sve ovisno o vašim potrebama i mogućnostima.

Hard disk

Vrlo jednostavno, što više – to bolje. Memorije nikad dosta. 500 GB je minimum, no preporuka je i ovdje ista, što više to bolje. Laptop koji u sebi ima ugrađen SSD disk radit će puno brže od onoga sa HDD-om-

Grafička kartica

Integrirana grafička kartica će vam biti i više nego dovoljna za surfanje internetom i gledanje filmova. No, za zahtjevne igre će vam trebati posebni grafički procesor. AMD ili NVidia će vam pružiti bolje grafičke performanse.

Baterija

Veći kapacitet baterije će vam omogućiti da duže vrijeme ne budete vezani za kablove. Provjerite da baterija vašeg budućeg laptopa ima što više mAh (mili-amper-sati) i da ima oznaku Li-ion. Takva baterija trajat će duže, a poštedit će vas i razvlačenja kablova. I, još jedan savjet. Baterija će trajati još duže ukoliko smanjite svjetlinu ekrana laptopa, ali to je već neka druga priča…

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...