SUD OSLOBODIO NOVINARA JOSIPA ŠIMIĆA ĐINĐIĆA: Objavljene transkripte razgovora Gordane Tadić i Ružice Jukić snimala je SIPA I AUTENTIČNI SU!

Općinski sud u Sarajevu oslobodio je danas novinara Josipa Šimića Đinđića po svih sedam tačaka optužnice i potvrdio da su transkripti o nezakonitom prisluškivanju glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i tadašnje zamjenice predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić vjerodostojni.

  • Mini market

  • 10. Jun. 2020  10. Jun. 2020

  • 3

"Šimić Đinđić je oslobođen po svih sedam tačaka optužnice, s tim što je tačka tri imala ukupno četiri podtačke pa se, u principu, radilo o deset krivičnopravnih radnji", rekao je za Srnu njegov advokat Ifet Feraget.

On je istaknuo da je interesantna tačka jedan, koja se odnosi na prisluškivanje glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i tadašnje zamjenice predsjednika VSTV-a Ružice Jukić.

"Sud je utvrdio da je iskaz Jukićeve vjerodostojan, što znači da su transkripti koji su predati od Šimića Đinđića Tužilaštvu BiH na provjeru, kao i shema kretanja, vjerodostojni dokumenti, koji potvrđuju da je neko nezakonito prisluškivao njih dvije", ukazao je Feraget.

U pogledu ostalih tačaka, dodao je, interesantno je da je Šimić Đinđić kao novinar prijavljivao koruptivna djela kako bi bila istražena, a ne da bi povrijedio ugled bilo kojeg tužioca ili nosioca pravosudne funkcije, kojem je, eventualno, stavljano nešto na teret.

On je ocijenio da je ovo velika pobjeda za demokratiju, jer je novinar na ovaj način dokazao da ima pravo i da kritikuje i da prijavljuje sve nezakonite radnje.

Prema njegovim riječima, ostale tačke nisu ovog značaja, ali su vrlo bitne, jer pokazuju koju je energiju i koliko finansijskih sredstava budžetskih korisnika Tužilaštvo BiH utrošilo na neke stvari koje su od početka jasne, a to je da ne postoji nikakva krivičnopravna odgovornost Šimića Đinđića.

"Srećan sam zbog ovakve odluke, posebno zbog Josipa, koji je proveo u pritvoru određeno vrijeme. Drago mi je što je oslobođen", rekao je Feraget.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu okončalo je u novembru 2017. godine istragu i podiglo optužnicu protiv Josipa Šimića Đinđića zbog krivotvorenja isprava, prevara i lažnog predstavljanja.

Optužnica, koja je proslijeđena Općinskom sudu Sarajevo, Šimića je teretila za šest krivotvorenja dokumenata, tri prevare i lažno predstavljanje.

"Predmet je formiran nakon što je ovom tužilaštvu dostavljen izvještaj Agencije za istrage i zaštitu u kojem je navedeno da postoji osnov sumnje da je Josip Šimić Đinđić koristio krivotvoreni dokument te agencije, predavši ga Tužilaštvu BiH 28. avgusta", naveli su u Kantonalnom tužilaštvu.

Šimić Đinđić je prije toga bio priveden nakon što je Tužilaštvo BiH primilo izvještaj SIPA-e u kojem se navodi da ova agencija nije učestvovala u praćenju Gordane Tadić i Ružice Jukić, a što je utvrđeno internom kontrolom.

Interna kontrola pokrenuta je nakon što je novinar podnio krivičnu prijavu protiv tadašnjeg ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Mektića, a koji je izjavio da je riječ o falsifikovanom aktu SIPA-e, u kojem se kao prilog navode shema kretanja Tadić i njeni razgovori s Jukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...