AMNESTY INTERNATIONAL TEŠKO OPTUŽIO HRVATSKU: Hrvatski policajci brutalno mučili migrante na granici s BiH, jedan završio u invalidskim kolicima…

Grupu migranata koji traže azil, hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom "mučila" je prošlog mjeseca, saopćio je u četvrtak "Amnesty International".

  • Regija

  • 11. Jun. 2020  11. Jun. 2020

  • 1

Šesnaestero ljudi iz Afganistana i Pakistana udarano je nogama, pretučeno je, vezano i potom im je razmazana hrana po povredama, navodi se u istrazi "Amnestyja", u kojoj je ispitano šest migranata.

Desetorica muškaraca zadobila su teške povrede, uključujući prijelome kostiju i povrede glave. Jednoj od žrtava sada su potrebna invalidska kolica, navodi "Amnesty".

Prema svjedočenjima žrtava, između osam i deset policajaca u crnim odorama zlostavljalo je migrante u noći sa 26. na 27.maj nedaleko od Plitvičkih jezera.

Policija je "pucala uzrak, zatim udarila nogama i opetovano zavezane muškarce tukla metalnim i drugim palicama i drškom pištolja", stoji u saopćenju "Amnestyja".

"Zatim su utrljavali kečap, majonezu i šećer koje su našli kod jednog od migranata krvave glave i kosu migranata."

"Amnesty" kaže da je, također, razgovarao s ljekarima koji su im sanirali povrede nakon što su protjerani natrag u BiH te s dužnosnicima nevladinog udruženja koji su, isto, vidjeli njihove povrede.

Jedan ljekar rekao je za "Amnesty" da njihove povrede uključuju prijelome, posjekotine, modrice, povrede glave i kolaps pluća.

Grupa navodi da je kontaktirala hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, ali da još nije dobila odgovor.

"Europska unija više ne može šutjeti i namjerno ignorirati nasilje i zlostavljanja koje provodi hrvatska policija na njezinim vanjskim granicama. Njezina šutnja dopušta, pa čak i ohrabruje počinioce tog zlostavljanja da nastave bez posljedica", rekao je Massimo Moratti, zamjenik direktora Ureda "Amnesty Internationala" za Europu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...