KO SE IŽIVLJAVAO NA MIGRANTIMA NA GRANICI SA BiH: Nakon teških optužbi Amnesty Internationala oglasio se MUP Hrvatske...

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske odbacilo je navode u odgovornosti hrvatske policije za ozljeđivanja migranata na granici sa Bosnom i Hercegovinom, ali i najavilo da će "sve javno iznesene optužbe provjeriti"

  • Regija

  • 11. Jun. 2020  11. Jun. 2020

  • 0

Amnesty International izvijestio je o navodnom novom slučaju zlostavljanja migranata od hrvatske policije blizu granice s Bosnom i Hercegovinom.

Kako je navedeno u izvještaju objavljen u četvrtak, ovoga puta se navodno policijsko postupanje dogodilo krajem maja na području Plitvičkih jezera a tom su prilikom nezakoniti afganistanski i pakistanski migranti bili vezani za stabla, zlostavljani nožem, pucanjem u zrak i u tlo, tučeni kundacima i na kraju namazani majonezom, kečapom i šećerom po kosi.

Svjedočenja migranata

Amnesty navodi da su razgovarali sa šestoricom muškaraca iz grupe od 16 pakistanskih i afganistanskih tražitelja azila koje je hrvatska policija otkrila u noći između 26. i 27. maja u blizini Plitvica dok su pokušavali prijeći kroz zemlju kako bi došli do zapadne Europe.

"Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto niti da ima motiv za to", reagirali su iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske kasno u četvrtak.

"Ako bi ljudi u crnom, kao što se insinuira, trebali biti pripadnici hrvatske Specijalne policije, podsjetit ćemo da su upravo oni zaslužni za mnoga spašavanja nezakonitih migranata, žena i djece na nepristupačnim planinama Hrvatske i to u najtežim uvjetima na terenu. Možda ih upravo zbog toga treba izravno napadati i prozivati", pitaju se iz ministarstva.

Massimo Moratti, zamjenik ravnatelja Ureda AI-a za Europu rekao je pak kako "Evropska unija više ne može šutjeti i namjerno ignorirati nasilje i zlostavljanja hrvatske policije na svojim vanjskim granicama".

"Njihova šutnja omogućava, pa čak i ohrabruje počinitelje ovog zlostavljanja da nastave bez posljedica. Evropska komisija mora istražiti najnovija izvješća zastrašujućeg policijskog nasilja nad migrantima i tražiteljima azila", rekao je Moratti.

Balkanska ruta

Hrvatska je na "balkanskoj ruti", kojom se migranti i izbjeglice iz siromašnih zemalja Bliskog istoka i Afrike pokušavaju domoći zapadne Evrope.

Službena Hrvatska dugo je negirala ilegalno vraćanje izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu, ali je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na švicarskoj televiziji prošle godine potvrdila da takve prakse ipak postoje.

"Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite push-back, ali morate vidjeti i kakav je to teren", odgovorila je hrvatska predsjednica pred kamerama javne televizije SRF.

Bosanskohercegovačke vlasti također su više puta upozorile na ilegalno i nasilno postupanje hrvatske policije prema migrantima i izbjeglicama koje Hrvatska vraća u Bosnu i Hercegovinu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...