STANJE JE ZABRINJAVAJUĆE: State Department objavio izvještaj o vjerskim slobodama, spominju BiH i Elmedina Konakovića..

Stanje vjerskih sloboda u svijetu daleko je od savršenog i veoma zabrinjavajuće, a u mnogim dijelovima svijeta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom vjeroispovijesti

  • Društvo

  • 11. Jun. 2020  11. Jun. 2020

  • 0

Upozorio je ovo američki ambasador za međunarodne vjerske slobode Sam Brownback, tokom predstavljanja izvještaja State Departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.


Kao najveće prekršioce, američki državni sekretar Mike Pompeo, koji je učestvovao u predstavljanju izvještaja, izdvojio je Nikaragvu, Nigeriju i Kinu.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina u izvještaju se navodi da su vjerske skupine na područjima u kojima su manjina izvijestile  o kontinuiranoj diskriminaciji vlade u vezi s uskraćivanjem dozvola za izgradnju ili popravak vjerskih objekata te u obrazovanju, zapošljavanju i pružanju socijalnih usluga.

Međureligijsko vijeće (IRC), nevladina organizacija (NVO), koja se sastoji od predstavnika četiri glavne vjerske zajednice u zemlji, ponovno je izvijestila da su vlast neprihvatljivo spore kada je u pitanju istraživanje i procesuiranje religiozno motiviranih zločina.

Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo u septembru Dino Konaković rekao je u jednom intervjuu da mu ne smeta što je lokalna osnovna škola i dalje imenovana ustaškim antisemitom iz Drugog svjetskog rata koji je slavio Hitlera, javlja Glas Amerike..

IRC je zabilježio 10 prijavljenih djela vandalizma vjerskih mjesta i jedan slučaj verbalnog zlostavljanja nad pravoslavnim svećenikom tijekom godine i rekao je da je stvarni broj incidenata vjerovatno mnogo veći, prenosi Glas Amerike.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) izvijestila je da je u 2018. godini zaprimila izvještaje o 17 slučajeva incidenata protiv muslimana, 10 protiv kršćana i dva protiv Jevreja.

Anti-islamski incidenti uključuju pucnjavu na džamiju, krađu i vandalizam džamija razbijene prozore ili grafite.

U dva antisemitska incidenta vandali su na židovskim kućama pisali grafite, uključujući svastike. IRC je nastavio promicati međuvjerski dijalog putem konferencija i projekata s lokalnim samoupravama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...