DRAMATIČNO U NJEMAČKOJ: Neboder novi veliki klaster, zbog ovoga se traži potpuni karantin…

Mediji su se ovih dana koncentrirali na gradsku vijećnicu Göttingena Petru Broistedt. Ona se, inače, brine o općinskim i gradskim problemima, poput besplatne karte javnog prijevoza, kulturne ponude ili stanogradnje.

  • Svijet

  • 12. Jun. 2020  12. Jun. 2020

  • 0

Posljednjih mjeseci je preuzela i funkciju krizne menadžerice, zadužene za pitanje širenja koronavirusa. I odjednom se pažnja njemačke javnosti usmjerila na ovaj univerzitetski gradić koji, inače, i ne dolazi često na naslovnice dnevnika, piše "Deutsche Welle".

Vraćanje u "lockdown"

- Posljednjih dana sam imala dosta neprospavanih noći – kaže Broistedt, inače po struci socijalna radnica.

- Grad pod svaku cijenu želi izbjeći ponovni potpuni "lockdown", ali je iznova zatvorio vrtiće, škole, bazene i proveo testiranje na koronavirus u jednom staračkom domu. Kao majci koja ovisi o vrtiću, ove mi mjere nisu pale lako, ali se nadam da ćemo tako situaciju staviti pod kontrolu – kaže gradska vijećnica.

Hoće li Göttingen ponovno uvesti stroge mjere borbe protiv širenja zaraze, ovisi, prije svega, o razvoju događaja u tzv. Iduna centru, betonskom poslovno-stambenom kompleksu na rubu gradskog centra, čiji je urbani “šarm” već poslužio kao kulisa za snimanje krimića.

Ovo mjesto slovi kao izvor novog naglog širenja zaraze posljednjih dana u Göttingenu. U podzemnoj garaži ovog kompleksa su posljednjih dana vršeni testovi na oko 400 stanovnika ovog socijalnog žarišta.

Do sada je otkriveno 60 zaraženih, ali Broistedt ne želi ni čuti za kompletan karantin čitavog kompleksa, što traže mnogi građani.

- Mi ne možemo samo tako postaviti bodljikavu žicu oko zgrade. To nije zatvor – kaže.

Život u koronacentru

Heiko, koji već godinama živi u ovom bloku, posljednjih dana se osjeća upravo tako: kao zatvorenik. “Na ulici me već gledaju poprijeko, kao kriminalca”, kaže Heiko, koji ne želi da mu se u medijima objavljuje pravo ime. Stigma, i bez izbijanja koronavirusa u ovom bloku, prati stanovnike ovog objekta, koji, u međuvremenu, niko više ne zove po osiguranju koje ga je u sedamdesetima izgradilo nego samo “koronacentar”.

Nekada je bilo prestižno ovdje živjeti, stanovi za akademske građane, s bazenom i trgovinskim centrom. Danas je ovaj blok socijalno žarište koje mnogi zaobilaze u širokom luku. Dva betonska mosta koja su nekad povezivala ovaj kompleks s gradskim centrom su srušena, više nego simboličan potez. “Htio bih da Göttingen već jednom prestane prezirati stanovnike Iduna centra”, kaže Heiko.

Predrasude prema stanovnicima ovog stambenog bloka pokazale su se i prilikom naglog izbijanja zaraze proteklih sedmica. To su na svojoj koži, još više nego Heiko, osjetile izbjegličke porodice koje su, nakon bijega s Kosova u devedesetim godinama, pronašle dom u ovim socijalnim stanovima.

U centru istrage koja bi trebala rasvijetliti okolnosti pod kojima je buknula zaraza, pored jedne osobe koja je dokazano kršila pravila o sprečavanju širenja zaraze, nalaze se porodice koje su, navodno, slavile muslimanski praznik Bajram, također bez pridržavanja mjera. Na udaru istrage se nalazi i poveća grupa muškaraca koja je u jednom baru u centru grada pušila nargilu bez mijenjanja nastavka koji se stavlja u usta.

Ono što je uslijedilo je bilo za očekivati: desno-populistička Alternativa za Njemačku je po društvenim mrežama bacala drvlje i kamenje po “arapskim klanovima” koji se ne pridržavaju pravila. Sve to je privuklo i pažnju medija, koji su se utaborili ispred Iduna centra, nakon čega su ih stanovnici obasipali uvredama i gađali povrćem.

Stari tinjajući sukobi

Porodice s Kosova, pri čemu se, prema pisanju medija, prvenstveno radi o Romima, odlučno su odbacile optužbe u umiješanost u širenje koronavirusa. Tvrde da nikakve bajramske proslave nije bilo, a i da osoba koja slovi kao “nulti pacijent” u Iduna centru uopće ne pripada njihovoj etničkoj skupini. Isto tako je naglašeno kako su u više navrata nadležne službe upozorili na kršenje pravila o karantinu u Iduna bloku.

- To su netrpeljivosti koje vladaju već godinama. I sada su se opet razvile u punom obimu – smatra Meinhart Ramaswamy, lokalni zastupnik Piratske stranke, koji se već godinama brine za jednu porodicu s Kosova. On strahuje da bi se ponor koji vlada između grada i policije s jedne i žitelja Iduna centra s druge strane, mogao dodatno produbiti. I time ugroziti inicijative poput one koju Pomoć za mlade Göttingena već godinama pokreće s porodicama s područja bivše Jugoslavije koje žive u ovom stambenom bloku.

Odnos je godinama poremećen i opterećen nepovjerenjem. Mnoge od ovih porodica nemaju sređen trajan boravišni status. Osobe s Kosova rijetko stječu pravo na politički azil. Posljedica takvog stanja su nezaposlenost i stalna prijetnja od protjerivanja. Ramaswamy govori i o “rigoroznim” akcijama policije kada su žitelji Iduna centra u pitanju.

Svemu tomu treba pridodati i jezične barijere koje su posebno došle do izražaja posljednjih mjeseci kada je tačan prijenos informacija odigrao još važniju ulogu nego inače.

Ramaswamy smatra da se prema obiteljima iz Iduna centra odnosi nepošteno. “Mi smo ovdje imali jednog zubara koji je bio na skijanju u Ischglu (jednom od najpoznatijih izvora zaraze koronavirusom, op. ur.) i nakon toga primio preko 500 pacijenata. O tome niko nije izvještavao”, kritizira Ramaswamy neravnomjerno izvještavanje u medijima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...