BIVŠI SELEKTOR ZMAJEVA OTVORIO DUŠU: „Da smo ostali na okupu, borili bismo se za evropske i svjetske naslove…“

Robert Prosinečki imao je impresivnu karijeru igrajući za Dinamo, Crvenu zvezdu, Real Madrid, Barcelonu, Sevillu, Oviedo, Portsmouth, kao trener je vodio bh. reprezentaciju i selekciju Azerbejdžana, a danas radi u turskom Kayserisporu.

  • Sport

  • 12. Jun. 2020  12. Jun. 2020

  • 1

"Nazvali su me iz Kayserispora. Prije osam godina došao sam i uspio sam pomoći momčadi da se spasi od ispadanja i pokušat ćemo, počevši u subotu, kad se liga obnovi, isto učiniti u osam dana preostalih za finale lige. Na dnu smo, ali kad sam stigao, tim je bio deset bodova od zone spasa, sada samo tri", govori Prosinečki za AS.

U Robijevom timu nije bilo zaraženih koronavirusom, ali ima slučajeva prije nastavka prvenstva u Turskoj.

"U mom timu, u Kayserisporu, nije zabilježen nijedan slučaj u provedenim testovima, ali u Galatasarayu ili Ankaragucuu, koji dolaze iz velikih gradova, bilo je slučajeva."

Krenimo s njegovom karijerom fudbalera. Prvo njegovo veliko uvodno pismo bilo je Svjetsko prvenstvo U-20 1987. godine koje je osvojila jugoslavenska momčad, a 1991. godine je sa Zvezdom osvojio Ligu prvaka.

"Taj je tim trenirao i usavršavao se četiri godine. Ta jugoslavenska liga je bila vrlo jaka, jer nismo mogli izaći igrati u drugoj državi do 25. godine, nije bilo stranaca, što je pomoglo da ova generacija, sigurno najbolja u bivšoj Jugoslaviji, dostigne toliko visok nivo, ne samo zato što smo osvojili Ligu prvaka, ali zato što su mnogi od tih igrača kasnije trijumfovali u velikim momčadima u Evropi."

Jeste li ikada razmišljali o evoluciji koju bi jugoslavenski tim imao do danas da do razdvajanja teritorija nije došlo zbog balkanskog rata?

"Teško je znati, ali naravno da su otišli, oni odlaze i nastavit će ostavljati talente svih onih naroda koji su nastali iz tog strašnog rata. Naravno, jugoslavenski tim koji bi do sada ostao u vremenu, borio bi se za evropske i svjetske naslove."

S 21 godinom, u Madridu ste imali šest miliona eura vrijedan ugvoor... Je li to bio veliki pritisak?

"Možda da, ali već sam igrao za sjajan klub poput Crvene zvezde tih godina, sa uvijek punim stadionom, sudjelujući u Ligi prvaka, u ligi jugoslavenskoj, vrlo moćnoj... E sad, Madrid je druga priča. Počeci su bili dobri, ali kasnije, s povredama, došao je pritisak za ono što je u medijima rečeno da sam izrađen od stakla. To je utjecalo na mene. Bio sam mlad. Mislim da bi sve, ako bi se opet dogodilo, bilo drugačije."

Jeste li požalili što ste otišli u Real Madrid?

"Nikada! Uvijek mogu da se pohvalim da sam igrao za tri sjajna kluba - Zvezdu, Real i Barcelonu."

Da možete da se vratite u prošlost, šta biste popravili kao fudbaler na sebi?

"Ne znam, možda bih ispravio neke stvari, ali općenito sam zadovoljan životom fudbalera, igrajući za tri velika kluba i prvo za jugoslavensku momčad, a potom i za hrvatsku; mojim osobnim životom, sa moje dvije kćeri i porodicom koju volim; i sada s ovom novom fazom treniranja koja je započela 2006. godine."

Žali za 1998. godinom...

"Mislim da je ta generacija igrača u Hrvatskoj bila zrela za zlato. Bili smo treći u Francuskoj na SP-u 1998. godine, to je veliki uspjeh, ali uvijek ćemo imati na umu da smo mogli biti prvaci."

Govorio je naš nekadašnji selektor i o ostatku sezone. Ko će osvojiti La Ligu, a ko Ligu prvaka?

"Barca ima prednost, a isto tako i bolji tim, ali moramo vidjeti kako će to izgledati sada kada se vraćaju nakon koronavirusa. Teško je predvidjeti Ligu prvaka, još je rano, ali postoji nekoliko dobrih timova koji će napasti titulu."

Da li će jednog dana voditi klub u Španiji?

"Ne znam, sada sam sretan u Turskoj, ali naravno da bih to volio, jer je to liga i zemlja koju volim i u kojoj sam ostavio mnogo prijatelja."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...