NIKOME NIŠTA NIJE JASNO: Jezero staro 50.000 godina preko noći promijenilo boju, pogledajte zašto su svi uznemireni… (VIDEO)

Uzorci su poslani na analizu, a stručnjaci pretpostavljaju da su za promjene odgovorne alge ili povećan salinitet vode, a možda je riječ i o kombinaciji uzroka.

  • Šareni svijet

  • 12. Jun. 2020  12. Jun. 2020

  • 0

Šta je razlog neobičnoj pojavi koja boju vode u jezeru pretvara u ružičastu? To se pitanje vrzmalo po glavama mnogih ljudi širom Indije nakon što je jezero Lonar u saveznoj državi Maharashtra posljednjih dana iznenada promijenilo svoje nijanse.

Stručnjaci vjeruju da su za promjene odgovorne alge ili povećan salinitet, a možda je riječ i o kombinaciji uzroka, kao kod Velikog slanog jezera u američkoj saveznoj državi Utahu ili australskog jezera Hillier.

Takve su se stvari već događale i prije, ali nikad u tolikoj mjeri, tvrdi lokalni geolog Gajanan Kharat u svom tvitu.

„Ove je godine posebno crveno, jer je značajno porasla slanost vode“, rekao je Kharat. „Smanjila se količina vode u jezeru i ono je postalo plitko pa je slanost porasla i uzrokovala je neke unutrašnje promjene.“

Kharat objašnjava kako znanstvenici istražuju je li promjenu boje uzrokovala prisutnost crvenih algi. Uzorci se šalju u nekoliko laboratorija, rekao je, i nakon što ih prouče, moći će definitivno reći zašto je voda jezera pocrvenjela.

Jezero, oko 500 kilometara istočno od Mumbaija, nastalo je nakon što je meteorit pogodio Zemlju prije nekih 50.000 godina, izvještava CNN. To je popularna turistička atrakcija koju proučavaju znanstvenici iz cijelog svijeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...