POPRAVLJAJU SOCIJALNU SLIKU: Povećava se obim doznaka koje dijaspora šalje prema BiH

Što se tiče novčanih doznaka, iz inostranstva je u BiH 2015. godine stiglo 2,37 milijardi KM, 2016. godine 2,43 milijarde KM, a 2017. godine 2,64 milijarde KM.

  • Ekonomija

  • 12. Jun. 2020  12. Jun. 2020

  • 0

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi (personalni i ostali transferi) iz inostranstva u 2019. godini iznosili su 4,29 milijardi KM.

Od tog iznosa, 2,95 milijardi KM otpada na personalne transfere (novčane doznake iz inostranstva), a na ostale tekuće transfere, u koje spadaju i penzije iz inostranstva, 1,34 milijarde KM, kazali u CBBiH.

Iznos personalnih transfera povećan je u prošloj godini za 9,66 posto u odnosu na kraj 2018. godine, kada su ovi transferi iznosili 2,69 milijardi KM.

Što se tiče novčanih doznaka, iz inostranstva je u BiH 2015. godine stiglo 2,37 milijardi KM, 2016. godine 2,43 milijarde KM, a 2017. godine 2,64 milijarde KM.

"Iz ovih podataka je očito da postoji trend kontinuiranog povećanja obima doznaka koje bh. dijaspora šalje prema BiH", kazali su u Centralnoj banci BiH, dodavši da ne raspolažu podacima iz kojih zemalja dolazi najviše ličnih doznaka.

Prema posljednjim objavljenim podacima Agencije za statistiku BiH, BDP za 2019. godinu je 35,026 milijardi KM.

"Ukoliko to uporedimo s ukupnim transferima iz inostranstva, dobijamo da je udio ukupnih transfera iz inostranstva 12,24 posto BDP-a. Ako posmatramo samo novčane doznake iz inostranstva, njihov udio je 8,42 posto u BDP-u", navode iz CBBiH.

Analitičari se slažu da doznake dijaspore "popravljaju socijalnu sliku" te doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije. Procjenjuju da doznake iz inostranstva od dijaspore najviše stižu iz zemalja Zapadne Evrope, odnosno Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...