ĐUKANOVIĆ SE IPAK POVUKAO POD PRITISKOM? Srpskoj pravoslavnoj crkvi ponuđeno povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponudio je SPC-u obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

  • Regija

  • 12. Jun. 2020  12. Jun. 2020

  • 2

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je jutros da su on i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija.

„Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem, a povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i Pravoslavne crkve. Tako je bilo i prije nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsjednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori. Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama SPC-a, ali i potvrda naše trajne opredijeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rješenja. Razgovor koji smo vodili bio je sadržajan, dug i konstruktivan i okončan je jasnim prijedlozima koje smo predsjednik Đukanović i ja saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent. Konkretno - Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi vjeroispovijesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Paralelno sa tim, ponudili smo i za sljedeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda“, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...