MISTERIJE SVIJETA: Radili su čuda, imali znanje i moć kao nijedna civilizacija prije njih, a onda su iznenada nestali…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 14. Jun. 2020  14. Jun. 2020

  • 1

Naša današnja priča vraća nas u Južnu Ameriku, u vrijeme prvog stoljeća nove ere.

Naime, u to su doba, pa sve do 8. stoljeća na tim je prostorima vladala moćna civilizacija Moche, koja je na sjevernoj obali današnjeg Perua, iza sebe ostavila dokaze o jezivim religijskim ritualima, poput masovnih prinošenja ljudski žrtava okrutnim božanstvima, ali i prekrasne šarene freske lascivnog karaktera, rukotvorine od zlata, figure životinja, ljudi i božanstava te ornamentalno izrezbarene ćupove.

Potomci triju mnogo starijih, iščezlih civilizacija – kultura Chavin, Salinar i Gallinazo – podizali su monumentalne građevine koje i danas oduzimaju dah, a dvije najpoznatije i najistraženije bile su posvećene nebeskim tijelima. Hram Mjeseca (Huaca de la Luna) i Hram Sunca (Huaca del Sol) oblika stepeničastih piramida, bili su sazdani od čerpića, ali toliko čvrsti da su se održali stoljećima.

Tehnička znanja i inventivnost koju su Moche imali stvarajući arhitekturu, nikad ranije nisu viđena na američkom kontinentu, a njihova se civilizacija danas poredi sa onom antičkih Grka.

Na vrhuncu su bili između 300. i 600. godine, da bi stoljeće kasnije doživjeli iznenadni kraj. Što je bilo kobno za tu drevnu civilizaciju, do danas nije otkriveno. 

Uspomene na tu civilizaciju sačuvana su u usmenoj predaji, u pričama koje su, uz vatru, prepričavali pripadnici naroda Chimu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...