SENZACIONALNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Ovako nas tajne službe mogu prisluškivati bez prislušnih aparata, dovoljno je da u sobi imate običnu sijalicu… (VIDEO)

Na sigurnosnoj konferenciji BlackHat USA ovoga ljeta bit će predstavljen znanstveni rad tima istraživača s izraelskog sveučilišta Ben-Gurion u Negevu, a koji opisuje novootkrivenu metodu prisluškivanja razgovora na daljinu, ali bez korištenja prislušnih uređaja

  • HiTec

  • 14. Jun. 2020  14. Jun. 2020

  • 1

Ovaj rad dostupan je javnosti već sada, a opisuje način dobivanja dovoljno podataka o zvukovima iz pojedine prostorije, samo ako imate vizuelni kontakt sa sijalicom koja se nalazi u istoj toj prostoriji.

Zvučni valovi, odnosno fluktuacije u tlaku zraka koje nastaju prilikom govora, šire se kroz zrak i uzrokuju vibracije na staklenom tijelu sijalice koja visi u prostoriji. Znanstvenici su se zapitali bi li bilo moguće ove vibracije "pročitati" iz daljine i tako čuti što se u prostoriji događa – i uspjeli su.

Ne samo da su uspjeli pretvoriti sijalicu (LED ili običnu, svejedno) u pasivni prislušni uređaj nego su demonstrirali i način da to učine izvan prostorije i u stvarnom vremenu. Za to su se poslužili činjenicom da vibracije tijela sijalice izazivaju i malene promjene u emitiranom svjetlu. Nakon što je sijalica "prevela" zvučne signale u svjetlosne, sve što treba učiniti je zabilježiti ih i interpretirati, odnosno pretvoriti natrag u zvučne valove.

alt

Ovaj načn prisluškivanja nazvali su "Lamphone" i u detalje opisali kako funkcionira. Za prisluškivanje ovom metodom potrebno je imati fiksnu kameru kojom bi se snimala sijalica, što je izvedivo i iz veće daljine uz pomoć teleskopa.

U eksperimentima je pokazano da se zvuk iz prostorije na ovaj način može uhvatiti s udaljenosti od 25 metara, iz susjedne zgrade – a osim razgovora uspješno su snimljene i dvije pjesme, i to dovoljno kvalitetno da ih prepozna aplikacija Shazam.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...