MACRON SE OBRATIO NACIJI; PROGLASIO POBJEDU PROTIV KORONAVIRUSA: Uputio je i važne poruke koje se neće dopasti Kini i SAD-u

Francuski predsjednik najavio je da će ubrzati planove o otvaranju države i ublažavanju mjera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa.

  • Svijet

  • 14. Jun. 2020  14. Jun. 2020

  • 0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je u svom obraćanju naciji rekao kako treba graditi Europu neovisnu o Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, proglasivši i "prvu pobjedu" svoje države protiv koronavirusa. 

Kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko su Francuska i ostatak Europe ovisni o dobavnim lancima iz Kine i drugih dijelova svijeta. 

"Ovo iskušenje pokazalo je nedostatke i ranjivosti: našu ovisnost o drugim kontinentima pri osiguravanju nekih dobara“, rekao je Macron u obraćanju na televiziji, istaknuvši kako želi da Europa iz toga izvuče lekciju. 

"Jedini odgovor je gradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela te više rada i proizvodnje kako ne bismo bili ovisni o drugima." 

Francuski predsjednik najavio je da će ubrzati planove o otvaranju države i ublažavanju mjera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa. 

„Rat protiv epidemije nije gotov, ali sam sretan zbog ove prve dobivene bitke protiv virusa“, objavio je Macron, dodavši kako restorani i kafići od ponedjeljka mogu biti ponovno otvoreni.  

Francuske vlasti očekuju da će privreda ove godine pasti za 11 posto, a Macron je najavio da će Francuska za pomoć privredi izdvojiti oko 500 milijardi eura. Obećao je, međutim, da trošak održavanja poslovanja kompanija i zaposlenosti stanovništva neće biti na leđima poreznih obveznika. 

Lider druge najveće europske ekonomije osvrnuo se i na antirasističke demonstracije koji su se nakon Sjedinjenih Država proširile širom svijeta, pa i Francuskom, koja je kritizirana zbog lošeg tretmana prema njenim manjinama. 

Macron je rekao kako boja kože često umanjuje prilike u Francuskoj i obećao da će biti nepokolebljiv po pitanju bilo kakve diskriminacije. 

No, predsjednik te države s kolonijalističkom prošlošću istaknuo je i da Francuska "neće izbrisati nikakav trag ili ime iz svoje prošlosti“ ili "rušiti spomenike“, referirajući se pri tome na uništavanje kipova historijskih ličnosti za koje demonstranti tvrde da imaju rasističku prošlost, u državama poput SAD-a, Velike Britanije ili Belgije. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...