TRUMP SE OPET IZLANUO: Predsjednik SAD-a otkrio kakvo moćno oružje spremaju, nakon toga su se svi hvatali za glavu… (VIDEO)

Predsjednik SAD-a Donald Trump nije baš poznat kao vrstan govornik, pogotovo kada skrene s napisanog mu govora u razne digresije ili kada vlastitim riječima pokušava odgovoriti na pitanja koja nadilaze njegovo poznavanje materije.

  • HiTec

  • 15. Jun. 2020  15. Jun. 2020

  • 1

Tako je prošlog mjeseca tokom predstavljanja službene zastave nove grane oružanih snaga Svemirske vojske najavio i da se trenutno radi na razvoju nove rakete pa joj je usput dao i nadimak "super duper projektil".

Mnogi su od tada pokušali dokučiti što bi bila ta "super duper" raketa, da bi ovoga vikenda Trump iznio neke nove detalje.

U svom govoru diplomcima na West Pointu još jednom je spomenuo istu naprednu raketu (ovoga puta bez nadimka) te ponovio da je riječ o hipersoničnom oružju koje bi trebalo biti "17 puta brže od najbrže rakete trenutno dostupne u svijetu". Trebao bi to biti američki odgovor na ruske i kineske hipersonične rakete koje su brže "pet ili šest puta", ističe Trump. Rekao je i da će nova raketa biti sposobna pogoditi mete udaljene i do 1.609 kilometara sa preciznošću od 35 centimetara.

No, analiza ovih podataka pokazuje kako Trump, vjerovatno, ne govori istinu. Najbrža američka interkontinentalna raketa LGM-30 Minuteman III sada može dosegnuti 23 Macha, odnosno 28.176 kilometara na sat. Sedamnaest puta brže od toga čini se kao neizvodivo. Dodatno, brzina od oko 400 Macha bila bi dovoljna za napuštanje Zemljinog gravitacijskog polja pa bi takvu raketu teško bilo i usmjeriti prema ciljevima na tlu.

Isto tako, ni doseg od tisuću milja nije nešto čime je potrebno pretjerano se hvaliti, jer interkontinentalne rakete danas imaju višestruko veće domete. Možda je Trump govorio o više različitih raketa, naveo krive brojke i usporedbe ili je, jednostavno, pomiješao informacije koje je čuo.

Bilo kako bilo, nešto brzo i razorno ipak je u pripremi, a za sve ostalo treba pričekati službene podatke.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...