RADMANOVIĆ PRIZNAO POLITIČKE PROMAŠAJE SNSD-a I HDZ-a: "Gubimo energiju i slabimo vladavinu prava prijedlozima zakona koji neće biti usvojeni" (VIDEO)

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao je kako pitanje imenovanja novog ministra sigurnosti BiH treba iskoristiti da se riješe brojna pitanja u funkcionisanju Vijeća ministara. Da li će SNSD podržati Cikotića ili ne - o tome je već govorio predsjednik stranke Milorad Dodik, a Radmanović je kazao i to kako Vijeće ministara od konstituisanja - nije uradilo skoro ništa.

  • Politika

  • 15. Jun. 2020  

  • 1

Da li će SNSD podržati Selmu Cikotića za novog ministra sigurnosti je pitanje koje je jako komplikovano, kazao je u razgovoru za N1.

"Konstituisanje Savjeta ministara se pokazalo komplikovano, pravilo se mnogo problema. Najviše ih je imao SNSD, to je objektivno, drugi su nam to radili. To na prvi pogled izaziva mogućnost da se napravi oko drugog imenovanja koji nije iz SNSD-a. Nemamo namjeru da to radimo zbog toga, ali je vrijeme da završimo svu priču. Ne radi se samo o ministru bezbjednosti, nego o funkcionisanju organa vlasti na nivou BiH", izjavio je Radmanović.

On je kazao kako se ništa nije uradilo osim imenovanja Vijeća ministara.

"Mi hoćemo da iskoristimo ovu stvar da sve završimo. U razgovorima oko ministra hoćemo da završimo i druga pitanja, svih 36+6 funkcija. Nema više vremena za čekanje", rekao je Radmanović.

Komentarisao je i Stašu Košarca, odnosno njegovo prisustvo na zabavi u Sarajevu za vrijeme pandemije korona virusa, rekavši da je to unutarstranačko pitanje koje ne treba miješati sa njegovim poslom. Poručio je da je on na određeni način dobio podršku time što je ostao na funkciji.

Postići konsenzus oko ključnih stvari

Radmanović je u razgovoru za N1 kazao kako se o pravosuđu u BiH razgovara od 1996. godine, kao i o vladavini prava.

"Nikada se nismo usaglasili da popravimo to stanje. Ima propusta, nismo saglasni ni gdje su propusti, kako ih popraviti", rekao je.

Dodao je kako SNSD zastupa Dejtonsku priču rada pravosuđa, kazavši da se u BiH previše vremena i energije troši na neracionalne stvari.

"Donosimo prijedloge zakona koji neće biti prihvaćeni, usvojeni. Tu gubimo energiju. To slabi vladavinu prava. Neophodno je postići konsenzus oko ključnih stvari. Realizovati ono što je moguće. Svi u BiH pristupaju maksimalistički, sa svih strana, i onda ništa ne ide. Rješenje je negdje na sredini, kada svi sjedimo za stolom i dogovorimo se", izjavio je za N1 Radmanović.

Sitni problemi u BiH nekada znaju iskomplikovati stvari, rekao je u razgovoru. Primjer je Vijeće ministara, gdje je trebalo godinu dana da se ono konstituiše, a kada se došlo do dogovora - ponovo se "oteže" sa imenima. Koraka naprijed ima, ali i koraka unazad.

Što se tiče procesa knjiženja vojne imovine - Radmanović je rekao da je nemoguće perspektivnu imovinu knjižiti na račun države.

"To je lako zaključiti iz čitanja Dejtona. Mislim da je kriv jedan dio međunarodne zajednice koji nije dozvolio da provedemo jedan dogovor od prije nekoliko godina kako to pitanje da riješimo. Pitanje je ozbiljno, u onih 5+2 koje je OHR postavio. Zaustavili su to iz OHR-a, i krenulo se ispočetka", rekao je.

On tvrdi da postoji i nekoliko praktičnih razloga što je SNSD protiv knjiženja imovine na račun države.

Postoje neke snage koje neće dozvoliti da se cijela država pretvori u Mostar

"Broj stalnih lokacija koje koristi Ministarstvo odbrane ide na dole, šta onda s tom imovinom? Uknjižite neku imovinu u Foči, poslije dvije godine postane neperspektivna, kome onda ostane? Ne može se uknjižiti tako. U BiH se moramo dogovarati, sva ova pitanje su pitanja funkcionisanja dobrih odnosa. Ako nema dobrih odnosa - nemoguće je praviti ozbiljne korake na evropskom putu", izjavio je Radmanović za N1.

On je ponovio da je CIK izabran mimo zvaničnih propisa, te da aktuelni sastav komplikuje izborni proces. Pomjeranje izbora je urađeno mimo zakonskog okvira od 30 dana - te je kazao kako je SNSD ustao u bitku protiv toga.

"Izbori se moraju održavati svake četiri godine. Ako ima neko kome to ne odgovara - to je njegov problem. Postoje političke opcije koje su u problemima, pa im odgovara pomjeranje. U BiH postoje neke snage koje neće dozvoliti da se cijela država pretvori u Mostar. Ako bismo krenuli u prolongiranje izbora bez argumenata - onda bi nam se mogao lako desiti neki novi Mostar koji ko zna gdje vodi", rekao je.

Komentarisao je i izjavu Dušanke Majkić, koja je u Domu naroda PS BiH rekla da bi migranti mogli postati glasačko tijelo SDA.

"Pitanje migranata je složeno, radi se o kompleksnim pitanjima koja su dovela do ostavke ministra bezbjednosti. U okviru te krize imamo raznih stavova. Jedan je od gospođe Majkić, koji se ne može u potpunosti odbaciti time da svi migranti žele u EU. Ima broj koji je tražio azil, a imamo i veliki broj za koje ne znamo ko su. Imamo i ovo da je ambasador u Pakistanu nelegalno izdavao vize, onda je moguće svašta protumačiti. Tako je javno rekao ministar, da je to jedan od glavnih razloga što odlazi, a da niko nije opovrgao. Kada to imate - onda sumnjate u svašta", zaključio je.

Kazao je Radmanović i to da se nada kako će se organi u BiH uozbiljiti i naći rješenja za migrantsku krizu koja nije samo problem BiH, nego je i regionalno pa i svjetsko pitanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...