TRUMPOV SPECIJALNI IZASLANIK NAJAVIO SENZACIJU: U Bijelu kuću dovodi predstavnike Kosova i Srbije; Razgovaraće se samo o jednoj temi

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije, Richard Grenell, objavio je da je od Vlada Kosova i Srbije dobio uveravanja da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

  • Regija

  • 15. Jun. 2020  15. Jun. 2020

  • 0

Uz poruku „Sjajne vijesti“ (Great news) Grenell je, na Twitteru dodao, „kako bismo se 27. juna sastali u Washingtonu, u Bijeloj kući, radi razgovora o dijalogu“, prenosi RSE.

Sastanku u Beloj kući sa kosovske strane će prisustvovati predsednik Hasim Thaci i premijer Avdullah Hoti.

Thaci je putem Twittera pozdravio poziv za obnovu dijaloga “pod rukovodstvom predsjednika Donalda Trumpa i Specijalnog izaslanika Richarda Grenella”.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su novinarima početkom juna da je Srbija pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, preneo je reporter Radija Slobodna Evropa (RSE). Kako je rečeno, beogradske vlasti su dale pristanak kako bi „doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“.

“Kao dio dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, strane u Beogradu su se složile da neće nastaviti sa ovom kampanjom”, potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, “iritantno pitanje”.

“Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo”, navodi ovaj sagovornik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...