DETONACIJA KOJA JE ODJEKNULA CIJELIM SVIJETOM: Sjeverna Koreja digla u zrak zgradu međukorejskog ureda za vezu...

Sjeverna Koreja nedavno je zaprijetila uništenjem ureda koji je uspostavljen 2018.

  • Svijet

  • 16. Jun. 2020  16. Jun. 2020

  • 0

Sjeverna Koreja je, izgleda, digla u zrak zgradu međukorejskog ureda za vezu, javlja novinska agencija Yonhap pozivajući se na južnokorejski vojni izvor.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu saopćilo je da je ured u pograničnom gradu Kaesongu srušen u 14.49 sati po lokalnom vremenu, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja je posljednjih dana uputila nekoliko prijetnji Seulu i, među ostalim, zaprijetila uništenjem ureda koji je uspostavljen 2018.

Sjeverna Koreja ranije je u saopćenju zaprijetila da će poslati vojsku u demilitariziranu zonu koja je razdvaja od Južne Koreje.

Napetosti između dvije države rastu otkad su južnokorejski aktivisti i prebjezi iz Sjeverne Koreje poslali, navodno, gotovo 50.000 letaka u komunističku državu. Takvim kampanjama se, u pravilu, pozivaju stanovnici Sjeverne Koreje da zbace svoju vladu.

'Vraćanje vojske'

Pjongjang razmatra plan "vraćanja vojske u zone koje su demilitarizirane u sklopu dogovora između sjevera i juga, pretvaranja prve linije u utvrdu i daljnjeg jačanja vojne budnosti prema jugu", saopćila je sjevernokorejska vojska, prenosi državna novinska agencija KCNA.

Pjongjang je ranije od Seula tražio da zaustavi slanje letaka u kojima se kritizira sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un. Seul je u pregovorima 2018. obećao da će to spriječiti. Leci se preko granice šalju balonima, a s njima se često šalju i hrana, novčanice, radioprijemnici i USB-ovi s južnokorejskim filmovima i vijestima.

Sjeverna Koreja zbog toga je zaprijetila da će prekinuti svu komunikaciju s južnim susjedom, zatvoriti urede za vezu na granici i povući se iz zajedničkog vojnog sporazuma.

Kim Yo-jong, moćna mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika, zaprijetila je preko vikenda osvetom i poručila da Pjongjang treba prekinuti veze sa Seulom.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane u utorak je objavilo da prijetnje sjevera shvata ozbiljno i da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama u pomnom praćenju vojnih kretnji u komunističkoj zemlji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...