"SB" NA LICU MJESTA: Pres-konferencija Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS; Traže stavljanje van snage Odluke Vlade KS... (FOTO)

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo uputio je pismo Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS u kojem traži stavljanje van snage Odluke Vlade KS od 11. juna 2020. godine koja se odnosi na Plan upisa u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo za školsku 2020/2021. godinu.

  • Vijesti

  • 17. Jun. 2020  17. Jun. 2020

  • 0

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić kazao je danas na pres-konferenciji da Prijedlog Ministarstva za Plan upisa nije prošao proceduru predviđenu zakonskim propisima.

Navodi da je Sindikat 7. maja ove godine poslao dopis Ministarstvu, u kojem traži da otvore pregovore o potpisivanju sporazuma o broju učenika u odjeljenju.

- Naš prijedlog je bio da u srednjim školama, uzimajući sve aspekte rada, po odjeljenju imamo 22 učenika. O našem prijedlogu Ministarstvo je odgovorilo da ono stoji na stanovištu da u odjeljenju treba da budu 24 učenika. Odgovor koji smo dobili niti jednim argumentom nije pobio naše zahtjeve - kazao je Bašlić.

Navodi da je Sindikatu važno pitanje broja učenika u razredu "iz prostog razloga, jer veći broj učenika otežava rad nastavnika".

- Smanjenjem broja učenika povećao bi se plan upisa za 15 odjeljenja, ali će se i matematički povećati broj zaposlenih za 22 radnika. Međutim, do stvarnog zaposlenja neće doći, jer smo u obavezi izvršiti preraspodjelu nastavnika na nastavne časove - izjavio je Bešlić.

Dalje navodi da je u osnovnom obrazovanju propisano da u razredu budu 22 učenika, iako je teže raditi s adolescentima, jer su analize pokazale da najviše odgojnih problema ima u srednjem obrazovanju.

- Sindikat neće pristati na očitu diskriminaciju koju provodi Ministarstvo prema radnicima u ustanovama srednjeg obrazovanja. U proteklom periodu povećane su plaće u osnovnom obrazovanju za određene kategorije radnika, za šta su povučena oko dva miliona KM - kazao je Bešlić.

Smatra da u Ministarstvu nisu vodili računa da je nekoliko škola u toku transformacije, tj. prelaska jednog broja odjeljenja sa četvrtog na treći stepen obrazovanja, te da bi svi oni koji su bili predviđeni za četvrti stepen, ostali bez radnih zadataka.

U pismu Vladi KS i Ministarstvu, odnosno premijeru Mariju Nenadiću i ministru Anisu Kriviću, Sindikat navodi da je u ostalim kantonima predviđen upis manjeg broja učenika u odnosu na KS, iako on ima najveći budžet. Zbog toga smatraju da se KS prema srednjem obrazovanju odnosi maćehinski.

Sindikat upozorava Vladu i Ministarstvo da ozbiljno shvate prijedloge i argumente te preispitaju donesenu Odluku. U protivnom, najavljuju da će iskoristiti sva sredstva sindikalne akcije kako bi se ostvario cilj, tj. da se Odluka donese u skladu s procedurama i da se broj učenika utvrdi u razredu prema prijedlogu Sindikata.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...