OVOGA SE PUTIN NAJVIŠE BOJAO: SAD isporučio Ukrajini savremeni protutenkovski sistem, ali ni to nije sve...

Sjedinjene Američke Države dopremile su u Ukrajinu pošiljku vojne opreme, vrijednu 60 miliona dolara, koja uključuje protutenkovske rakete kako bi se ta zemlja suprotstavila ruskoj agresiji, potvrdila je američka ambasada u Kijevu, javlja DPA.

  • Svijet

  • 17. Jun. 2020  17. Jun. 2020

  • 0

Pošiljka dopremljena u Ukrajinu, sadrži i prijenosne protutenkovske raketne lansere tipa Javelin, prenosi Hina.

U pošiljci je i municija, kao i komunikacijska oprema, a ambasada SAD-a opisuje je kao sastavni dio pomoći čiji je cilj ojačati sigurnost Ukrajine i saradnju dvije države.

Savremeni protuoklopni sistem Javelin, osim američke vojske i mornaričkih jedinica, koriste i vojske brojnih drugih država.

"Sjedinjene Američke Države odlučno stoje uz Ukrajinu i podržavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, kojima prijeti ruska agresija", navodi se u saopćenju američke ambasade.

Rat u Ukrajini

Ukrajinska vojska već više od šest godina u pograničnom području s Rusijom ratuje protiv pobunjeničkih grupa, koje imaju rusku podršku.

Više od 13.000 ljudi poginulo je tokom tih sukoba, procjena je Ujedinjenih naroda.

Sukob je izbio nakon što je 2014. u Ukrajini zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič, nakon čega se Ukrajina okrenula saradnji sa Zapadom.

Rusija, koja zastupa pobunjeničke grupe u međunarodnim mirovnim pregovorima, više puta je negirala direktnu umiješanost u sukobe u Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...