CVITANOVIĆ VIŠE NE VJERUJE ČOVIĆU: "Bojim se da će Hrvati ponovo biti izigrani..."

"Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo - bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i da li će ovaj sporazum proći u Parlamentu", kazao je za N1 Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

  • Politika

  • 18. Jun. 2020  18. Jun. 2020

  • 3

"Drago mi je da je napravljen pomak u odnosima Hrvata i Bošnjaka. Ovo je dogovor koji tek treba provesti u djelo. Ovaj dogovor meni kao predstavniku hrvatskog naroda postavlja mnogo upitnika. Mi smo po ovom dogovoru proveli presudu Ustavnog suda iz 2010. prema kojoj se izjednačava vrijednost svakog glasa. Ono što kod mene izaziva dozu nepovjerenja je drugi sporazum koji se odnosi na promjenu Izbornog zakona, a to je Dom naroda i Predsjedništvo. Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo - bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i da li će ovaj sporazum proći u Parlamentu. Želim naglasiti da ću tražiti isti status za Grad Travnika kao što je u Mostaru", kazao je Cvitanović za N1.

Na pitanje je li ga iko išta pitao prilikom pregovora i je li Dragan Čović od njega tražio komentar ili sugestiju, Cvitanović kaže:

"Mi smo na posljednjih 10 sjednica HNS-a razgovarali o modalitetim i načinima izmjena Izbornog zakona. Dogovorili smo paket. Ako to izađe van paketa, taj sporazum neće dobiti podršku HDZ-1990. Ponavljam - paket, Grad Travnik, relaksacija odnosa i ubrzan put ka EU.

Siguran sam da ovi akteri koji su potpisali sporazum, neće imati toliki legitimitet da mogu sami kreirati Statutu i donositi odluke. Vidjet ćemo ko će za pet mjeseci biti u Gradskom vijeću i moći donositi odluke", kazao je Cvitanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...