NANCY PELOSI BEZ PARDONA: "Donald Trump je nepodoban da bude predsjednik SAD-a, on je..."

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi izjavila je u četvrtak da otkrića u knjizi bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona pokazuju da je predsjednik Donald Trump nepodoban i nepripremljen da bude predsjednik

  • Svijet

  • 18. Jun. 2020  

  • 0

Najavila je da će demokrate u Zastupničkom domu nastaviti nadgledati Trumpov rad i ponašanje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

"Predsjednik Trump je nedvosmisleno etički nepodoban i intelektualno nepripremljen da bude predsjednik SAD-a. To, izgleda, nije važno republikancima u Senatu", rekla je Pelosi na konferenciji za novinare.

Kazala je da je u konsultacijama s vodećim demokratama o tome da se Bolton pozove da svjedoči.

Tražio pomoć kineskog predsjednika

Bolton u svojoj novoj knjizi tvrdi da je Trump prošle godine pitao kineskog predsjednika Xi Jingpinga da mu pomogne da pobijedi na ovogodišnjim izborima.

Boltonova knjiga U prostoriji u kojoj se dogodilo već mjesecima je predmet pravnog spora između Bijele kuće i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Sukob je eskalirao u utorak, nakon što je Trumpova administracija na sudu pokušala Boltonu oduzeti zaradu na knjigu i zaustaviti njeno objavljivanje, tvrdeći u optužbi da je prekršio ugovor o povjerljivosti informacija i da je na taj način riskirao nacionalnu sigurnost.

Uklanjanje slika i statua konfederalista

Pelosi je četvrtak izjavila da će Amerika 19. juna, na Dan emancipacije, slaviti ukidanje robovlasništva i naredila je da se iz zdanja na Capitol Hillu uklone portreti četverice predsjedavajućih koji su služili snagama Konfederacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

"U srcu naše demokratije, u zdanju američkog Kongresa, nema mjesta za portete ljudi koji su podržavali nasilje, bahatost i groteskni rasizam Konfederacije", kazala je ona i naredila da se uklone porteti kongresmena Orra, Huntera, Cobba i Crispa, koji su predsjedavali Zastupničkim domom u intervalima  od1839. do 1895. godine.

Početkom mjeseca Pelosi je naredila da se uklone statue kongresmena koji su služili Konfederaciji, kao i da se preimenuju vojne baze koje nose imena generala Konfederalne vojske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...