"IMAMO ZALIHA ZA JOŠ SAMO 10 do 15 DANA...": Dramatičan apel iz najugroženijeg kantona, iz dana u dan raste broj zaraženih...

Iz dana u dana raste broj zaraženih, a time i angažman medicinskih radnika. Iz tuzlanskog Kliničkog centra poručuju - zaliha ima za još 10 do 15 dana

  • Društvo

  • 18. Jun. 2020  

  • 0

Istodobno, tone donirane opreme stoje na carini sarajevske vazdušne luke. Institucije odgovornost prebacuju jedni na druge.

Raste broj zaraženih korona virusom. Time, prirodno, i potreba bolnica i kliničkih centara za medicinskom i zaštitnom opremom. UKC Tuzla, u najpogođenijem kantonu u FBiH, radi punom parom. A ta para bi mogla ispariti za 10 do 15 dana, kada bi medicinari mogli ostati bez zaliha ove opreme.

"Znači, imamo dvije verzije. Ili da tu opremu dobijemo - tamo gdje ona stoji, a znamo da je ima i da nije izvršena distribucija ili da ja sutra pokrenem sistem javnih nabavki i da potrošim 300, 400 hiljada maraka nepotrebno. Znači izbor je vrlo jednostavan. Mislim da u ovom trenutku ako postoji medicinska i zaštitna oprema donirana, a znamo da postoji i gdje postoji, nema stvarno smisla potrošiti toliki novac, a ako budem primoran da to uradim - ja ću to uraditi", poručuje Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

A takva oprema postoji, dvadeset i drugi dan na carini sarajevskog aerodroma. Famozna višemilionska donacija iz UAE. Institucije još uvijek komuniciraju ko šta treba uraditi da se završi carinjenje. Očito, neuspješno. I nije to jedina oprema koja je trenutno dostupna. Opreme ima i u skladištima FUCZ-a.

"To je tačno, a kojem se tačno broju radi.. Pa gledajte, mi smo juče dostavili Federalnom ministarstvu zdravstva stanje magacina i po pitanju kupljene robe i po pitanju donacija, ne mogu vam to napamet reć, to nije nikakva tajna, s obzirom da su oni poslali dopis vezano za potrebe zdravstvenih ustanova, mi smo im to dostavili", kaže Mustafa Kadribegović, v.d. direktor FUCZ-a.

"40, 50 tona opreme stoji trenutno, trune u magacinu negdje na carinskom terminalu na aerodromu, a vi znate da je došlo do pogoršanja situacije u TK i mi vapimo za tom opremom. Ja sam kao predsjednik Skupštine, juče smo imali sjednicu i tražimo od koordinacionog tijela da konačno podijelimo tu opremu. Ima 40 respiratora, sto hiljada testova, nekih dvije i po hiljade zaštitinih odijela", navodi Žarko Vujović, SD BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...