ZVALI SU JE "BOGINJA TENISA": Francuskinja Suzanne Lenglen prva je u povijesti istrčala na teren u "kratkoj" suknji (VIDEO)

Na ovaj dan desio se skandal koji je potpuno promijenio historiju tenisa. Bio je 20. juni 1919. kada se na Wimbledonu pojavila tada 20-godišnja Francuskinja Suzanne Lenglen. Znali su ljubitelji bijelog sporta ko je ona, ali nisu mogli da vjeruju kada su vidjeli u čemu je izašla na teren.

  • Jeste li znali

  • 20. Jun. 2020  20. Jun. 2020

  • 0

A pojavila se - u kratkoj suknji. Do tada potpuno nezamislivoj u tenisu.

Suzanne Lenglen prva je teniserka u povijesti koja se umjesto u majici sa dugim rukavima, te dugačkoj suknji, kako je i bilo očekivano i uobičajeno, pojavila naterenu u majici sa kratkim rukavima, ali i kratkom suknjom do tik ispod koljena. Na sve to, njene svilene čarape svjetlucale su dok je publika bila u nevjerici šta gleda na terenu.

Štampa u Velikoj Britaniji je njenu pojavu odmah okarakterisala riječima "nepristojan izgled!", ali - Suzanne Lenglen nije marila.

Osvojila je titulu na Vimbldonu. Tu i četiri naredne. Uzela je i dva trofeja na Roland Garrosu, ali i tri olimpijske medalje.

Bila je prva sportska ličnost koja je bila senzacija i van samog tenisa. Zbog rezultata, svakako, ali i zbog svog izgleda, oblačenja i ponašanja.

Nastupala je na najvećem turniru i sa čarapama sa podvezicama, a engleska štampa je pisala da je "nezamislivo da se donji veš vidi dok žena igra tenis!", međutim, Francuskinja i dalje nije marila.

Na terenu je briljirala, suparnice "mljela" fantastičnom igrom.

Ali, 1926, na Wimbledon na kome joj je kraljica Marija dala medalju u znak njenih dostignuća, i to povodom 50. godišnjice slavnog nadmetanja, desio se skandal koji joj nisu oprostili.

 

Usred turnira, promijenili su joj raspored mečeva, i to da bi igrala dubl u vrijeme kada kraljevska porodica bude na tribinama. Niko joj za tu promjenu nije javio dan ranije, kada su organizatori i naprasno rokešili promojeniti prvobitni raspored, pa je to saznala nekoliko sati pred nastup. I, nije htjela na teren! Najprije, jer je smatrala da nije fer da se tako ophodne prema njoj, zatim jer joj novi raspored nije odgovarao zbog takmičarskih prioriteta, a potom i zbog toga što je u zakazano vrijeme kada je trebalo igrati pred kraljicom, u dva popodne, imala zakazan pregled kod doktora.

Došla je na stadion u pola četiri. Kraljica Marija i njena svita, baš kao i ostatak publike, su je čekali više od sat i po. "Nezaimislivo!", govorila je publika. Kada su Lenglenovoj organizatori prilično oštro rekli da tako ne može da se ponaša, raspravu je završila povlačenjem sa terena!

Nekako su je, ipak, daleko od očiju javnosti umolili da igra sutradan, što je i učinila, ali publika koja ju je do tada frenetično bodrila - bila je sada potpuno okrenuta protiv nje usljed novinskih članaka o "uvredi kraljice".

Kada se to takmičenje završilo, završila se i njena karijera. Više se ni na jednom amaterskom teniskom nadmetanju u životu nije pojavila.

 

A cijeki njen "skandal od teniske karijere" počeo je baš na ovaj dan, kratkom suknjom i svilenim čarapama.

Podvezice, donji veš i uvreda kraljice samo su bili začini za blistave teniske trenutke jedne od najboljih igračica svih vremena.

Umrla je 1938. u 39. godini sa nadimkom "boginja tenisa".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...