ZA DOPRINOS REGIONALNOM MIRU: Goran Bregović dobitnik prestižne evropske nagrade Princess Marina Sturdza

Nagradu su, kako je navedeno, do sada dobili ugledni pojedinci koji su doprinijeli regionalnom blagostanju, kulturi i miru.


  • Kultura

  • 20. Jun. 2020  

  • 2

Sarajevski muzičar Goran Bregović osvojio je prestižnu evropsku nagradu Princess Marina Sturdza. Ovu nagradu već tri godine dodjeljuje međunarodna zajednica i informativna platforma Emerging Europe. Nagradu su, kako je navedeno, do sada dobili ugledni pojedinci koji su doprinijeli regionalnom blagostanju, kulturi i miru.

Prije Bregovića ovu nagradu su osvojili direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, bivši potpredsjednik Evropske komisije Günter Verheugen, bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i bivši grčki premijer Alexis Tsipras.

 

Iz Emerging Europe napisali su da je Bregović u toku svoje karijere iskoristio svoj talenat kako bi kroz umjetnost i muziku proširio poruku o Balkanu.

"Goran je tokom svoje karijere koristio svoj talent kako bi shvatili probleme s kojima se suočava Balkan. Uz pomoć njegove muzike uspjeli smo, mi koji tamo ne živimo, bolje shvatiti prošlost, sadašnjost i budućnost Balkana. Njegov rad s drugim umjetnicima poput Sezen Aksu, Kayah, Iggy Popa, Šabana Bajramovića i mnogih drugih pokazuju kako uspješno povezuje kulture širom svijeta”, rekao je Andrew Wrobel osnivač Emerging Europe.

Nagradu je dobio i švedski diplomata Carl Bildt.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...