KRV NIJE VODA: Budući engleski kralj bit će peti u nizu s istim imenom, ali mnogi ni danas ne znaju KAKVA JE NJEGOVA VEZA S BOSNOM…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 22. Jun. 2020  22. Jun. 2020

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je, normalnim redom nasljeđivanja, princ William - vojvoda od Cambridgea.

Dana 21. juna 1982. godine rođen je britanski princ William, poznat i kao vojvoda od Cambridgea. Rodila ga je princeza Diana, supruga princa Charlesa.

On će jednog dana postati britanski kralj, i to pod imenom William V. od Ujedinjenog Kraljevstva. 

Do sada su bila četvorica Williama na engleskom prijestolju, od kojih je prvi bio poznati normanski vojskovođa William Osvajač. Godine 2011., princ William oženio se Kate Middleton.

No, mnogi i ne znaju kako je princ William potomak poznate Barbare Celjske.

BARBARA CELJSKA

Po istoj je liniji William potomak i bosanske plemkinje Katarine Kotromanić te čuvenih grofova Celjskih. Također, William potječe i od poznatog ugarskog kralja Bele IV.

Katarina Kotromanić, grofica Celja, bila je kćerka bosanskog kneza Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić.

Udala se za Hermana I i sljedeće godine rodila prvog od dvojice sinova Hansa. Godine 1365. rodila je muževog nasljednika, budućeg grofa Hermana II. Katarinin sin bio je otac Barbare Celjske, carice Svetog rimskog carstva, a preko nje, Katarina je predak svih današnjih evropskih kraljevskih porodica.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...