ŠTO GORE, TO BOLJE: Hoće li Dodik srušiti dogovor Izetbegovića i Čovića?

Mada postoji jasna matematička većina za usvajanje izbornih pravila za Mostar koja su dogovorili lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a Dragan Čović, stvari su se neočekivano počele komplicirati nakon negativnog stava lidera SNSD-a Milorada Dodika.

  • Mini market

  • 22. Jun. 2020  22. Jun. 2020

  • 10

“Nezadovoljni smo jer su isključeni srpski predstavnici, kao i činjenica da nije uvažavana nacionalna struktura iz 1991. godine“, kazao je Dodik jučer najavivši mogućnost da SNSD glasa protiv dogovora o Mostaru.

Tri koalicione stranke na nivou države SDA, HDZ i SNSD zajedno imaju 23 od ukupno 42 zastupnika u Zastupničkom domu, dok još više dominiraju u Domu naroda Parlamenta BiH, što znači da samostalno mogu usvojiti odluku o Mostaru bez obzira na to kako se o tome budu izjasnili zastupnici SDP-a, SBB-a, DF-a i drugih partija, koje iz različitih razloga i motiva nisu oduševljene dogovorom o Mostaru.

Dogovor Izetbegovića i Čovića ne mogu srušiti Nikšić, Komšić i Radončić, ali može Dodik, koji je iz nekog razloga naglo povukao ručnu kočnicu.

O Mostaru su jučer razgovarali članovi Izvršnog odbora SNSD-a, a zaključke je novinarima prenio stranački šef Milorad Dodik.

“Nezadovoljni smo, jer su isključeni srpski predstavnici, kao i zbog činjenicae da nije uvažavana nacionalna struktura iz 1991. Smanjen je postotak našeg sudjelovanja kao konstitutivnog naroda. Kada se upoznamo s ostalim promjenama Statuta Mostara, mi ćemo se opredjeljivati na koji način ćemo se ponašati prilikom izmjene Izbornog zakona koji treba omogućiti izbore u Mostaru. Zbog toga smo razgovarali s našim predstavnicima u Mostaru imajući u vidu činjenicu da želimo osigurati političko predstavljanje kako to zagovaraju naši partneri u FBiH, a to je da bude autentično predstavljanje, a ne kamuflaža. Ako budemo zadovoljni, podržat ćemo ili nećemo dati našu suglasnost”, rekao je Dodik.

Argumenti protiv dogovora o Mostaru, koje je naveo lider SNSD-a Milorad Dodik, toliko su blijedi da ih ne treba ni komentirati. Naime, izborna pravila za Mostar bila su sporna upravo zbog toga što vrijednost svakog glasa nije bila jednaka te je Ustavni sud naredio da se eliminira ova anomalija. Dodik bi sa svojim zahtjevima želio da se ta anomalija ponovo ugradi u izborna pravila u Mostaru!

Stvarni razlozi za Dodikovu eventualnu opstrukciju kriju se na drugoj strani. Njemu ne odgovara bilo kakav dogovor bošnjačkih i hrvatskih stranaka, jer remeti njegovu projekciju BiH kao nemoguće države. U BiH postoje tri strane koje se nikada i ni o čemu ne mogu dogovoriti i jedino pravo rješenje za BiH jeste njen mirni raspad, odnosno podjela kakvu su Tuđman i Milošević zagovarali još 1992. godine.

Stoga se sasvim realno može pretpostaviti da će Dodik srušiti dogovor Izetbegovića i Čovića, jer njemu, naprosto, nijedan dogovor ni oko čega u BiH ne odgovara. 

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...