BORENOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Pravosudni sistem je pokazao da je otuđeni centar moći"

"Pravosudni sistem pokazao je da je otuđeni centar moći", rekao je danas poslanik Partije demokratskog progresa (PDP-a) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Privremene istražne komisije Branislav Borenović.

  • Politika

  • 22. Jun. 2020  22. Jun. 2020

  • 1

On je, povodom pisma koje je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija uputio sudijama i tužiocima, a u kojem traži da ne sarađuju sa Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma te da će to smatrati disciplinskim prekršajem, kazao da je to klasičan pritisak na rad članova Parlamenta, institucije koja je donijela Zakon o VSTV-u.

- Pismo je skandalozno i nedopustivo je da prvi čovjek VSTS-a zabranjuje da sudije i tužioci razgovaraju sa poslanicima, daju svoje viđenje stanja, što je sigurno jedan od najboljih načina kako doći do rješenja koja bi Privremena istražna komisija, a koja se bavi stanjem u pravosuđu, u formi zaključaka dostavila Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH - rekao je Borenović za BHT.

Kaže da je to sramno, nedopustivo i konačni pokazatelj da prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija ne bira sredstva da pokaže da je on centar moći koji može da radi šta hoće.

Onda se ne trebamo čuditi, naveo je, što je stanje u pravosuđu ovakvo kakvo jeste, što imamo brojne afere koje nisu dobile epilog, brojna ubistva koja nisu rasvijetljena, korupciju, kriminal koji „cvjetaju kao nigdje i odgovornost za to je i na pravosudnom sistemu“.

Dodaje da „kada na čelu VSTS-a imamo čovjeka koji se bori da ne bude pravde, rješenja, izmjena ili novih zakona koji bi popravili stanje u pravosuđu, onda nam je stanje ovakvo“.

Na pitanje kakav stav očekuje od sudija i tužilaca po ovom pismu, Borenović ističe da će i Privremena istražna komisija imati stav koji mora biti adekvatan odgovor na potez predsjednika VSTV-a.

- Vidjećemo šta će po ovom pitanju reći i Evropska komisija s obzirom na njihove vrlo jasne zaključke vezano za evropski put BiH i ono što se dešava po pitanju nerada i nečinjenja pravosudnih institucija u ovoj zemlji - dodaje on.

Podsjetio je da je 2018. godine u Narodnoj skupštini RS bio formiran Anketni odbor koji se bavio ispitivanjem stradanja Davida Dragičevića, koje je kasnije kvalifikovano kao ubistvo, i da se Odbor tada obratio VSTV-u, tražeći saglasnost da se razgovara sa postupajućim i glavnim javnim okružnim tužiocem, koja je i dobijena.

- Ne vidim razlog zašto to i sada ne bi bio slučaj, da Privremena istražna komisija PD PSBiH razgovara sa pojedinim tužiocima i sudijama. Da li se Milan Tegeltija boji istine, da li se plaši šta će oni reći, a potpuno je logično da svako od njih zna dokle smije ići u izjavi. Ako prvi čovjek može davati izjave za javnost, zašto bi bio problem da on i drugi iz pravosudnog sistema razgovaraju sa parlamentarcima? Ako je to problem, onda ova zemlja ne počiva na tri stuba vlasti nego je sve u rukama pojedinaca iz centra moći u pravosuđu, koji, u sprezi s nekim političkim elitama, kontrolišu čitav sistem - zaključuje Borenović.

(Fena/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...