DRAMA U WASHINGTONU: U blizini Bijele kuće demonstranti rušili kip bivšeg predsjednika, intervenirali specijalaci, oglasio se i Trump...

Grupa demonstranata pokušala je prethodnu noć ukloniti kip bivšeg američkog predsjednika Andrewa Jacksona koji se nalazi u parku Lafayette preko puta Bijele kuće

  • Svijet

  • 23. Jun. 2020  

  • 0

Akcije “rušenja statua” u različitim dijelovima SAD-a počele su kao reakcija na rasizam nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda. Stotine demonstranata, koji su vezali statuu sedmog predsjednika SAD-a Jacksona, koja se smatra simbolom Lafayette parka, konopcima su pokušali oboriti statuu.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv Jacksona i pokušavali srušiti statuu ali intervenirale su sigurnosne snage. Bacili su suzavac na demonstrante i sačuvali kip. Američki predsjednik Donald Trump je na Twitteru napisao da su uhapšene mnoge osobe koje su pokušale izvesti ovaj čin vandalizma.

Prijeti im 10 godina zatvora prema Zakonu o očuvanju spomenika – napisao je američki predsjednik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...