BEOGRADSKI ROK NOVINAR IZNOSI TEZU: “Nije malo onih koji su slušali i 'Idole' i Lepu Brenu, 'Južni vetar' je već nešto drugo..."

Ogroman je bio značaj novog talasa za čitavu SFRJ.

  • Kultura

  • 24. Jun. 2020  25. Jun. 2020

  • 0

U godini jubileja, četiri decenije od pojave beogradskog novog talasa i neku godinu više onog jugoslavenskog, objavljena je knjiga “Bunt dece socijalizma”, beogradskog rok novinara i publiciste Dušana Vesića.

Vesić je za novi "Nedeljnik" govorio o značaju novog talasa, eroziji ideologije i tome da li se režim plašio Johnnyja Štulića i "Prljavog kazališta".

“Uvek smo pogrešno verovali da se sva publika orijentiše žanrovski. Da neko ko sluša novi talas sluša isključivo novi talas, a da neko ko sluša Lepu Brenu isključivo sluša Lepu Brenu.

U stvarnosti, uglavnom nije tako. Nije mnogo onih koji u muzici traže više od same emocije koju ta muzika nudi. Publika se pre svega opredeljuje emocijom.

Možda bi trebalo razmisliti o tezi da 'ukus' u popularnoj muzici u stvari ne postoji, nego se kod publike događa emotivno prepoznavanje.

Sigurno je da nije malo onih koji su s jednakim žarom slušali i Idole i Lepu Brenu. Južni vetar je već nešto drugo. To su tamne i teške emocije, taman za publiku koja nije bila zainteresovana za pozitivnu energiju novog talasa”, ispričao je Vesić na pitanje o fenomenu novog talasa i njegovom ulasku u mainstream.

(Nedeljnik)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...