DODIK OPET NEKOG FOLIRA: "Nećemo provoditi odluke koje je ranije BiH donijela u vezi s NATO-om"

"BiH neće biti članica NATO-a. Republika Srpska se tome protivi iz više razloga. Uprkos ranijim odlukama koje je BiH donijela, te odluke više nećemo provoditi", rekao je Dodik za "RIA Novosti".

  • Politika

  • 25. Jun. 2020  25. Jun. 2020

  • 2

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Moskvi da se Republika Srpska protivi članstvu BiH u NATO-u.

"Bosna i Hercegovina neće biti članica NATO-a. Republika Srpska protivi se tome iz više razloga. Uprkos ranijim odlukama koje je BiH donijela, te odluke nećemo više provoditi", rekao je Dodik za "RIA Novosti", prenosi Srna.

Podsjetimo, Milorad Dodik je prihvatanjem Programa reformi odblokirao NATO put BiH, što je omogućilo da on tada za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH predloži Zorana Tegeltiju.

Nakon toga je došlo i do formiranja Vijeća ministara, koji čine ministri SNSD-a, SDA i HDZ-a.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je u junu 2009., kada je član bio Nebojša Radmanović iz SNSD-a, zaključak o upućivanju zahtjeva u NATO za Akcioni plan za članstvo.

Godine 2010. stigao je pozitivan odgovor sa samita NATO-a, koji je održan u Talinu.

Početkom decembra 2018., ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a donijeli su na sastanku u Briselu odluku da se Bosni i Hercegovini odobri podnošenje prvog ANP-a, koji je preimenovan u Program reformi, što je formalno usvojeno na sjednici Predsjedništva BiH 19. novembra 2019. godine.

Na izradi Programa reformi radili su predstavnici NATO saveza i kabineta trojice članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

(BNTV/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...