PREMIJER NOVALIĆ "U INSPEKCIJI": Obišao gradilište dionice autoceste Počitelj - Zvirovići

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar prometa i veza Denis Lasić i direktor "Autocesta Federacije BiH" Adnan Terzić obišli su u četvrtak gradilište dionice autoceste Počitelj - Zvirovići na Koridoru 5C.

  • Vijesti

  • 25. Jun. 2020  25. Jun. 2020

  • 1

Lasić je tom prilikom podsjetio da je gradnja te dionice počela u septembru prošle godine.

- Rok za izgradnju je 30 mjeseci, što znači da bi ova dionica trebala biti gotova u ljeto 2022. godine. Do ljeta 2022. godine vjerujem da ćemo doći do tunela Kvanj, a u međuvremenu će se taj tunel raditi tako da ćemo Mostar, više-manje, spojiti na južni dio Koridora. Planiramo raspisati i tender za dionicu Mostar sjever - Mostar jug pa ćemo završetkom tunela Prenj, tog najzahtjevnijeg objekta na Koridoru 5C, imati formiranu autocestu - istaknuo je Lasić.

Premijer Fadil Novalić kazao je u izjavi za Fenu kako je danas došao da vidi na djelu novi koncept "Autocesta Federacije BiH", koji podrazumijeva simultani rad na više manjih dionica.

- U ovom trenutku imamo ovdje dvije dionice koje su ukupno oko 20 kilometara, a također u Zenici imamo "napadnutih" 20 kilometara, kao i na tunelu Ivan 10 kilometara. Trenutno imamo slučaj da relativno sporo dolazimo do funkcionalnih dijelova, ali kad dođemo iduće godine, imat ćemo veliki broj kilometara - kazao je Novalić, dodavši kako slijedi povezivanje tih dionica.

Prema njegovim riječima, sa prvim čovjekom "Autocesta FBiH" danas je razgovarao i o početku gradnje dionice Konjic – Ovčari – Zračna luka Mostar, ukupne dužine od 51 kilometra, te o dionici od Žepča do Putnikova brda, dugoj oko 40 kilometara.

- Realno je očekivati da bismo za šest do sedam godina mogli zatvoriti cijeli Koridor 5C. Imamo dovoljno finansijskog potencijala, iza nas stoje investitori, imamo likvidne autoceste i mislim da ćemo postići taj cilj - poručio je Novalić.

(Vijesti.ba / FENA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...