AKO VAS NE UBIJE, OSTANETE TRAJNI INVALID: Rezultati istraživanja zaprepastili svijet, težak oblik Covida-19 može oštetiti mozak, ali ni to nije najgore od svega…

To su rezultati prve detaljne studije raspona neuroloških komplikacija Covida-19.

  • Svijet

  • 26. Jun. 2020  26. Jun. 2020

  • 0

Preliminarna studija pacijenata hospitaliziranih zbog Covida-19 pokazala je da bolest u nekim teškim oblicima može uzrokovati oštećenja mozga, izazvati komplikacije poput moždanog udara, upale te simptome poput psihoze i demencije, prenosi Hina.

To su rezultati prve detaljne studije raspona neuroloških komplikacija Covida-19, rekli su istraživači, naglasivši potrebu za opsežnijim studijama kako bi se otkrili mehanizmi koji se kriju iza njih i olakšala potraga za lijekom.

"Ovo je važno evidentiranje komplikacija Covida-19 povezanih s mozgom kod hospitaliziranih pacijenata. Jako je važno nastaviti prikupljati ove informacije da bismo u potpunosti shvatili virus", rekla je koautorica istraživanja, profesorica s University Collegea u Londonu Sarah Pett.

U studiji objavljenoj u časopisu Lancet Psychiatry detaljno je proučeno 125 slučajeva diljem Velike Britanije. Koautor Benedict Michael s Univerziteta u Liverpoolu rekao je da je bitno napomenuti da je istraživanje bilo usredotočeno na teške slučajeve bolesti.

Moždani udar najčešća komplikacija

Podaci su prikupljani između 2. i 26. aprila, dok je broj oboljelih u Velikoj Britaniji eksponencijalno rastao.

Najčešće komplikacije bile su moždani udar, koji je prijavljen kod 77 od 125 slučajeva. Od tih slučajeva, većina su bili pacijenti stariji od šezdeset godina, a većinom je bila riječ o ishemijskom udaru, odnosno krvnom ugrušku u mozgu.

Studija je pokazala i to da je 39 od 125 pacijenata pokazivalo znakove zbunjenosti ili promjene u ponašanju, što se odrazilo i na njihovo duševno stanje. Među njima je devet osoba imalo nespecifične moždane disfunkcije, odnosno encefalopatije, a kod sedam je zabilježena upala mozga, odnosno encefalitis.

Michael je rekao da su ova otkrića važan korak prema definiranju djelovanja Covida-19 na mozak. "Sada su nam potrebne detaljne studije koje će nam pomoći da shvatimo moguće biološke mehanizme... kako bismo mogli istraživati moguće lijekove", rekao je Michael.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...