UŽAS U AMERICI: Najviši skok broja zaraženih u SAD-u od početka pandemije, najgore je u...

Broj dnevnih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u popeo se u četvrtak na kraju dana na 39.818, navodi Reuters, što je najveći dnevni porast u zemlji od početka pandemije.

  • Svijet

  • 26. Jun. 2020  26. Jun. 2020

  • 1

Nekoliko američkih država zabilježilo je rekorde u broju slučajeva ove sedmice, uključujući Teksas, Alabamu, Arizonu, Kaliforniju, Floridu, Ajdaho, Misisippi, Misuri, Nevadu, Oklahomu, Južnu Karolinu i Vajoming.

Više od 36.000 novih slučajeva zabilježeno je u SAD-u u srijedu, što je više za nekoliko stotina slučajeva nego kada je 24. aprila objavljen rekord od 36.426 novozaraženih u jednom danu. 

Tužbe protiv poslodavaca

Porodice tri radnika fabrike za preradu mesa u američkoj državi Ajovi koji su preminuli od koronavirusa, tužili su Tyson Foods i najviše rukovodioce, navodeći da je kompanija rizikovala živote radnika i lagala da bi ih zadržala na poslu, iako je znala da je postala žarište.

U tužbi se navodi da je rukovodstvo znalo da se virus širi fabrikom za preradu svinjentine krajem marta ili početkom aprila, ali da je prikrila tu informaciju od zaposlenih i javnosti, prenosi AP.

"Tyson je lažnim predstavljanjem imao namjeru da zavara radnike i navede ih da ostanu na poslu uprkos nekontrolisanom širenju koronavirusa i zdravstvenim rizicima povezanim sa procesom rada", navodi se u tužbi.

Fabrike za preradu mesa u SAD-u postale su žarišta koronavirusa zbog uslova rada u kojima su hale prepune, zbog čega ih je nekoliko zatvoreno.

Zaražene su hiljade radnika, a nekoliko desetina ih je preminulo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...