KO ZADNJI IZAĐE, NEKA UGASI SVJETLO: Republiku Srpsku napustilo 658 učenika skupa s roditeljima…

Manji bh. entitet postao je u jednoj godini siromašniji za čak 658 učenika, jer su njihovi roditelji odlučili da odu u inostranstvo.

  • Društvo

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 0

Ovaj podatak dostupan je u publikacijama Zavoda za statistiku i odnosi se na period od septembra 2018. do septembra 2019. godine.

Od ukupnog broja ispisane djece iz škola u manjem bh. entitetu u ovom periodu, 558 ih je napustilo osnovne škole. Taj podatak samo potvrđuje ono što mi znamo – u inostranstvo mahom odlaze mlađi ljudi.

Draško Marinković, predsjednik Centra za demografska istraživanja Banja Luka, ranije je rekao da su demografski trendovi kod nas slični kao u zemljama okruženja, ali da je naš najveći problem – odseljavanje stanovništva, piše Srpskainfo.com.

Prema zvaničnim podacima, školsku godinu, koja se upravo završila, upisalo je 37.206 učenika u srednje škole. U osnovne škole upisano je 87.956 učenika.

Iz godine u godinu bilježimo manji broj đaka i studenata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...