KANCELARKA MERKEL PRELOMILA: Njemačka vlada naplaćuje troškove vraćanja turista sa početka pandemije, svako će morati platiti...

Naplatom paušalnih iznosa želi se pokriti oko 40 posto od ukupno 94 miliona eura, koliko je koštala akcija vraćanja turista.

  • Svijet

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 0

Njemačka vlada od svojih građana koje je na početku pandemije Covida-19 specijalnim letovima vratila iz turističkih odredišta širom svijeta, sada naplaćuje paušalne iznose u visini od 200 do 1.000 eura, saopćilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

"Naplatom paušalnih iznosa njemačka vlada primjenjuje transparentno i nebirokratsko rješenje kojem je cilj podjednak tretman svih putnika", saopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova, prenosi Hina.

Naplatom paušalnih iznosa želi se pokriti oko 40 posto od ukupno 94 miliona eura, koliko je koštala akcija vraćanja turista.

Paušal od 200 do 1.000 eura

Za povratak iz bližih odredišta, poput Kanarskih otoka ili Sjeverne Afrike, naplaćuje se paušal od 200 eura. Za letove iz Azije i Južne Amerike 600, a iz Australije i Novog Zelanda po 1.000 eura.

Akcija vraćanja njemačkih turista pokrenuta je nakon uvođenja mjera protiv širenja koronavirusa sredinom marta. Ukupno je vraćeno oko četvrt miliona turista koji su se u trenutku uvođenja mjera nalazili u inozemstvu.

Najveći broj njih vraćen je avionima kompanije koje su ih dovele na odredište ili charter letovima turističkih kompanija.

Za oko 67.000 individualnih turista koji su putovali u vlastitoj organizaciji, a koji se zbog ukidanja linija nisu mogli vratiti u Njemačku, njemačka vlada organizirala je chartere iz svih dijelova svijeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...