KILOGRAMI SE SAMI TOPE: Ovih pet čudotvornih namirnica smanjuje osjećaj gladi i pomaže kod brzog mršavljenja…

Postoje prirodni sastojci za suzbijanje apetita, koji će vam pomoći da smanjite osjećaj gladi, brže osjetite sitost te da se lakše oduprete napasti u obliku slatkih zalogaja.

  • Zdravlje

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 0

Osim što reguliraju hormone gladi i smanjuju želju za brzom hranom i slatkišima, neke namirnice djeluju i tako da sagorijevaju masnoće te čuvaju zdravlje štitnjače, koja itekako utječe na želju za jelom.
 

Top 5 sastojaka za suzbijanje apetita


Hrana bogata vlaknima

Želite li smanjiti potrebu za hranom, svakako jedite povrće i voće bogato vlaknima, chia i lanene sjemenke, leću i druge mahunarke, poput graha.  

Jednom kada dospiju u vaš probavni sistem, vlakna se ne mogu odmah apsorbirati, već se napune vodom i nabubre.

Vlakna usporavaju probavu glukoze te produžavaju osjećaj sitosti.   

Ekstrakt zelenog čaja

O moćnim antioksidativnim svojstvima zelenog čaja već se odavno zna. No, njegov ekstrakt odličan je izbor i za suzbijanje apetita.

Katehini iz zelenog čaja, osim što djeluju antikancerogeno, smanjuju bujanje masnih ćelija te ubrzavaju sagorijevanje masnoća, a samim time i znatno pridonose vitkosti.

Što se tiče količine, preporuka je 800-900 miligrama ekstrakta zelenog čaja na dan.

Eterično ulje grejpa

Ulje grejpa sadrži antioksidanse, korisne kiseline, hlapljiva ulja i enzime koji uveliko mogu pomoći u suzbijanju apetita, podizanju energije i stimulaciji rada limfnog sistema.

Već samo udisanje arome ulja grejpa može pozitivno utjecati na lipolizu ili metabolizam masti i suzbijanje osjećaja gladi.

Enzimi pronađeni u grejpu, pomažu, također, razbijanju masti u organizmu, što pridonosi mršavljenju.

Začini

Začini poput kajenskog bibera, kurkume, đumbira, cimeta, klinčića i crnog bibera, normaliziraju nivo glukoze u krvi, suzbijaju osjećaj gladi, smanjuju želju za slatkišima i poništavaju štetne učinke slobodnih radikala.

Ljute papričice izazivaju termogenezu, što znači da zagrijavaju tijelo i potiču sagorijevanje masnoća.

Cimet, klinčić i đumbir snižavaju nivo šećera u krvi, što pomaže u kontroli apetita. 

Svi navedeni začini izuzetno su zdravi, djeluju protuupalno i siromašni su kalorijama, stoga što češće ih dodajte u svoje obroke, čajeve, smoothieje i sl.

Ekstrakt šafrana

Ekstrakt najskupljeg začina na svijetu djeluje tako da suzbija apetit, podiže raspoloženje, povećava nivo hormona serotonina i endorfina te smanjuje osjećaj umora.

Šafran smanjuje rizik od takozvanog emocionalnog prejedanja, koje vrlo često vodi do pretilosti.

(SB/AZV)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...