NIKOLA ŠPIRIĆ U PANICI: „Članovi SDS-a i PDP-a treba da napuste Klub SDA, ako Selmo Cikotić prođe sve provjere…“

Vrlo je bitno da usvojimo budžet i korekcije Izbornog zakona da bi bili održani lokalni izbori u Mostaru, a važno je i da budu završena imenovanja po procedurama koje su provedene, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” član Kolegija Doma naroda BiH Nikola Špirić, koji 28. juna preuzima osmomjesečno predsjedavanje ovim parlamentarnim domom.

  • Politika

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 0

Osim ovoga, Špirić kaže da je vrlo značajno da delegati rade sve što je potrebno u vezi sa 14 uslova Evropske unije.

- U interesu svih građana i u Republici Srpskoj i u FBiH je da ti uslovi budu ispunjeni i to će svakako biti jedan od značajnih poslova i prioriteta - kaže Špirić.

Da li očekujete da će pred Dom naroda i u periodu Vašeg predsjedavanja stizati akta koja u Predstavničkom domu prođu bez podrške većine srpskih poslanika?

- Dom naroda ima svoju svrhu i sve što nije nacionalni interes Srba, a eventualno prođe u Predstavničkom domu glasovima SDS-a, PDP-a i federalnih partnera, u Domu naroda će doživjeti sudbinu kakvu treba da doživi. Mi nismo slobodni strijelci i imamo obavezu da se držimo stavova institucija Republike Srpske.

Očekujete li da će konačno početi da funkcioniše parlamentarna većina koju čine stranke koje su postigle sporazum o formiranju Vijeća ministara?

- Jedna je situacija u Predstavničkom domu, a druga u Domu naroda. Volio bih kada bi i delegat SDS-a u Domu naroda osjetio pripadnost tom klubu, jer smo mi Klub Srba, a ne stranački klub. Očekujem da dođe do korekcije politike onih koji su sada opozicija, a vrte se oko Adila Osmanovića. Naprosto je nelogično da predstavnici SDS-a i PDP-a pripadaju Klubu SDA i moja poruka je da se vrate u srpski klub, gdje im je i mjesto, uz sve nesporazume koje možemo imati i koji su često i logični.

Šta će dominirati tokom izborne kampanje i da li će utjecati na rad i efikasnost Doma naroda?

- S obzirom na to da su u pitanju lokalni izbori, smatram da bi trebalo da dominiraju lokalne teme. Naravno, neizostavne će biti i generalne teme, poput migrantske krize i kovida-19, kao i regionalni problemi. Ipak, očekujem da dominiraju lokalne teme i da građani biraju najbolje i najsposobnije, ali bojim se da oni koji nisu spremni na izbore, jer znaju kako stoje u očima građana, ne učine sve da prolongiraju izbore.

Šta bi to značilo, s obzirom na to da je zbog prolongiranja već sada izvjesno da će sve lokalne zajednice u novu godinu ući s odlukama o privremenom finansiranju?!

- Tako je, već je napravljeno mnogo problema, a svako dalje odgađanje samo bi usložnilo probleme u lokalnim zajednicama i zato nikako ne bi bilo dobro da to bude urađeno. SNSD i dalje ima stav da je trebalo da izbori budu održani prve nedjelje u oktobru, ali odgođeni su za 15. novembar. Svako dalje odgađanje delegitimisalo bi demokratske procese u BiH.

Da li očekujete da Selmo Cikotić bude izabran za ministra sigurnosti i da li je moguće da SDA bježi od preuzimanja odgovornosti s obzirom na sve probleme koji stoje pred Ministarstvom sigurnosti, prije svega kada je riječ o migrantskoj krizi?

- Ne mislim da oni izbjegavaju odgovornost, njima je stalo da dođe do imenovanja. Vidjećemo kakav će biti stav, ali ako prođe sve provjere i procedure i ako ga predloži predsjedavajući Savjeta ministara, a mi smo iz iste partije, ne vidim zašto bismo se drugačije ponašali na drugim adresama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...