POTPUNI KOLAPS HRVATSKOG TURIZMA: Čak 67 posto iznajmljivača nije prodalo nijedno noćenje, ali ni to nije sve…

O tome kako teče ovogodišnja turistička sezona u Hrvatskoj, bolje od ostvarenih rezultata možda ipak govore sve praznine u turističkom prometu, piše u subotu "Jutarnji list" navodeći da dvije trećine iznajmljivača nije prodalo nijedno noćenje.

  • Ekonomija

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 0

Prema podacima iz eVisitora, proizlazi kako od početka godine do jučerašnjeg radnog dana čak 67 posto privatnih iznajmljivača u svojim smještajnim objektima nije zabilježilo niti jedno noćenje.

Tačnije, od ukupno 107.633 iznajmljivača, barem jedno noćenje zabilježilo je njih 35.958, što je udio od 33,4 posto, a ostatak u prvih pet mjeseci i 24 dana u svojim jedinicama nije ugostio niti jednog jedinog gosta.

Dodatno, njih 3.815 imalo je promet manji od sedam noćenja, što zorno svjedoči kako će ova godina, a sasvim sigurno i one koje dolaze, biti pravi izazov za domaći turizam, navodi dnevnik.

Kako je za "Jutarnji list" prokomentirala predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac-Kalcina, s obzirom na očekivanja, u Zajednici su dosad postignutim rezultatom čak i zadovoljni.

“Iskreno, očekivala sam da bi brojke mogle biti i manje, ovako, ipak, ispada da je trećina iznajmljivača uspjela ostvariti barem nekakav promet što je, s obzirom na pojavu bolesti, jako dobro. Kad uzmemo u obzir da su zračne luke bile zatvorene, a gosti nisu mogli dolaziti ni preko kopnenih granica, trebamo biti sretni”, poručila je Nimac-Kalcina.

Prema podacima iz eVisitora, s jučerašnjim danom, turistički promet bilježi se u 622 od ukupno 1.171 hotela, što čini tek nešto malo više od 50 posto kapaciteta. Mnogo bolja situacija nije ni u hostelima – od njih 355, promet su jučer bilježili u njih samo 21 posto, odnosno 78 objekata, donosi "Jutarnji list".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...