IMUNOLOG KARAMEHIĆ NAJAVLJUJE: "Virus nije slabiji, nije mu ista koncentracija u zatvorenom i otvorenom prostoru; Sve vodi ka švedskom modelu…“

Imunolog internista Jasenko Karamehić govorio je za N1 o trenutnoj situaciji s koronavirusom i novim zaraženima u BiH.

  • Vijesti

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 1

"Cijeli svijet se još bori s bolešću. Ključna stvar je u imunitetu. Naš imunitet nije isti ljeti i na proljeće, tj. ka zimi", kazao je.

"Mi smo imali jako mali broj testiranja na početku, nismo imali uvid u stanje. Ja sam govorio od početka da se treba testirati, da smo od početka testirali, imali bismo veći broj. Ko zna kakva bi klinička slika bila zimi tek", dodao je Karamehić.

Kaže da su epidemiolozi dobro radili posao za vrijeme pandemije.

"Njemačka tvrdi da je kritično 50 bolesnika na 100.000 i da se tada mjere trebaju uvesti. Naše postojeće mjere su dobre, kolege stručnjake moram pohvaliti i uradili su dobar posao, koliko epidemiolozi mogu uraditi".

"Virus nije slabiji, nije mu ista koncentracija u zatvorenom i otvorenom prostoru, nije kretanje isto", dodaje Karamehić.

Poručio je da sve podsjeća kao da ide "ka modelu Švedske".

"Ovo sve ide ka modelu Švedske, ja nisam za taj model. Mislim da nije etički ispravan, oni idu na to da se zarazi 60 posto populacije i stvore se antitijela. Preživjet će najmlađi s najboljim imunitetom, ali će svi drugi, čak i mala djeca koja nemaju razvijen imunitet, biti u situaciji da umru. Ja nisam za to", kazao je Karamehić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...