DALIJA HASANBEGOVIĆ-KONAKOVIĆ ZARAŽENA KORONOM: "Ovaj Covid-19 kao da ima nešto balkansko u mentalitetu..."

Dalija Hasanbegović-Konaković, novinarka "Al Jazeere" i supruga skupštinskog zastupnika i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, pozitivna je na Covid-19.

  • Društvo

  • 29. Jun. 2020  29. Jun. 2020

  • 1

Kao što je poznato, Konaković je ranije, također, potvrdio da je pozitivan na koronavirus.

Hasanbegović-Konaković u dužem statusu na Facebooku detaljno je opisala kroz šta ona i njena porodica prolaze i kako izgleda borba s ovim nevidljivim neprijateljem.

Njen status u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Ne smijem danima nista da napišem, jer ovaj Covid-19 kao da ima nešto balkansko u mentalitetu. Znate kako samo kod nas plaše: "Nemoj se smijati, oplakat ćeš!", baš po tom principu djeluje ovaj novi nevidljivi neprijatelj.

Kad smo otkrili da je Dino pozitivan i bili sretni da je prošao sa manje od tri dana vrlo blage temperature, saznali smo za obostranu upalu pluća.

Kad smo se obradovali, jer uprkos tome dobro diše i ne kašlje puno, uslijedila su dva dana i noći gušećeg zastrašujućeg kašlja.

Kad smo odahnuli, jer smo Kiana Aja i ja nekoliko uzastopnih testova bile negativne, stigao je moj pozitivan nalaz.

Ne radujem se, jer ne smijem, pozitivna sam na virus, ali nemam Covid-19, odnosno nemam simptome. Nadam se da će tako i ostati.

Hvala dragom Bogu pa nam je dijete stalno negativno. I to je potpuni blagoslov, jer smo mi porodica koja se stalno grli, ljubi, mazi, ludira, uvijek imamo neki kontakt.

Za vas koji i dalje sumnjate, virus postoji. Vrlo je stvaran. Vrlo nepredvidiv i vrlo podmukao. Za vas koji se puno plašite, nemojte. Nosite masku i naočale po potrebi kada ste u kontaktu s ljudima i u zatvorenim prostorima, držite distancu i perite ruke često. Virus nije skakavac, ne skače na vas s odjeće i površina, ne morate opsesivno sve stalno dezinficirati, dovoljno je samo da volite sebe, budete pametni i nosite maske. I učite iz tuđih iskustava.

Sjećate se one liste potvrđenih simptoma Covida-19 koju smo skoro svi dijelili u martu? Prema našem iskustvu, skoro nijedan simptom nije bio isti.

Četvrti dan od kontakta sa zaraženim (sada to znamo, tada nismo) Dino je predvečer i tokom noći imao temperaturu koja nije prelazila 37,8. Ni malaksalost i nijedan drugi simptom. Odmah smo ujutro zvali laboratorij da mu rade nalaze, ni njima njegovi simpotmi nisu bili sumnjivi. Krvna slika, diferencijalna krvna slika, CRP nisu pokazali ništa zabrinjavajuće - nekoliko doktora je pogledalo nalaze. Drugi dan takve iste temperature i bez ijednog drugog simptoma - imao apetit, imao snage, imao čulo mirisa i okusa, nije imao glavobolju, zvali smo drugi laboratorij da radi serološki test na antitijela za SARS-CoV-2, odnosno novi koronavirus. Nalazi bili negativni. To je bio peti dan od kontakta sa zaraženim i drugi dan od početka simptoma, sada znamo da je to bilo prerano da se antitijela formiraju.

Dini treći dan već prestala temperatura, četvrti dan bio potpuno zdrav i pun energije, krenuo na posao. Prije prvog sastanka sazna da mu je kolega smješten na Podhrastove i samoinicijativno se prijavi za samoizolaciju i testiranje. Nalaz PCR testa stigne pozitivan, Dino gubi čulo mirisa i počinje kašljucati. Dan poslije kašalj se pogoršava, navečer hitno radi CT pluća koji pokaže tu karakterističnu obostranu upalu.

Pola ljekara s kojima smo stalno u kontaktu, želi da se odmah prijavi u bolnicu, pola kaže može ostati kod kuće, ali da stalno pratimo zasićenost krvi kisikom i temperaturu.

Dino se odlučuje za kućno liječenje pod ljekarskim nadzorom i s terapijom. Kašalj se pogoršava, noći su najgore, spavati je jedino moguće sjedeći, a jednu ni sjedeći ni nikako, kašalj nije prestajao i postajao je sve gori. Tada vam je samo u glavi ista rečenica koju je nekoliko doktora reklo: "Covid upala pluća zahtijeva hospitalizaciju, jer se stanje od stabilnog do kritičnog zna promijeniti za sat." I brojite minute do svitanja, jer danju sve nekako lakše, pa onda opet u grču strepite od noći. Ali, hvala Bogu, bilo je bolje. Nije mu se nikada vratila temperatura, a to je bio dobar znak.

Sad će mu dvije sedmice od prvog dana simptoma i trebalo bi da smo na kraju, ali opečeni, i dalje ne smijemo da se radujemo. U terapiju su mu, između ostalog, uključili i treći jaki antibiotik, a svaki dan sebi dvaput daje injekcije clexana. Kažu da će trebati vremena da se pluća oporave, vrati snaga i kašalj prestane.

Uz sve, ogromnu smo brigu imali da nismo nekoga zarazili. Hvala Bogu, niko ko je s nama imao bliži kontakt, nijedan član porodice, nijedan kolega, nijedan mj aljazeerovac nije pozitivan.

Ljekari i sestre iz Doma zdravlja Stari Grad, epidemiolog iz Vrazove, policajci koji nas kontrolišu, svi su predivni, vrlo dobro organizovani i informisani i nismo ni svjesni koliko veliki teret ove situacije nose na leđima.

Salonske stručnjake viđamo u štabovima i po ekranima, pravi stručnjaci borbu vode na terenu, raspolažu puno boljim, aktuelnijim i korisnijim informacijama, ne dižu paniku i vrlo su realni u procjenama. Bilo bi puno efikasnije u ovoj borbi da znamo te terenske informacije o promijenjenim simptomima, da znamo komplikacije koju nose bakterijske superinfekcije koje prate Covid-19 i kako ih spriječiti, da znamo šta trebamo pratiti i mjeriti, da znamo da su zaista veće količine vitamina C, cink, selen i vitamin D saveznici u borbi protiv virusa, da znamo da djeca (dragom Bogu hvala zbog toga) uglavnom prolaze bez ikakvih simptoma, a ako ih ima, to su najčešće temperatura, proljev i povraćanje. Nijemci i Švicarci od početka kažu da su djeca otpornija, a mi smo se definitivno uvjerili u nepotrebnost i naučnu neutemeljenost one martovske naredbe da nam djeci zabrane izlazak.

Počela sam pisati samo da vam svima zahvalim na divnim porukama, ali me ponijelo. Nama su puno pomogla tuđa iskustva, možda nekome od vas pomogne ovo naše. Bili smo u kontaktu i s ljekarima iz Turske, jer se dobro bore s Covidom-19 i imaju odličnih savjeta.

Dino je imao upalu pluća ranije, ovo je puno gore. Bez ikakvog pretjerivanja, neuporedivo gore. Nemojte potcjenjivati virus, ali nemojte ni paničiti. Koristite maske, bez nepotrebnog grljenja i ljubljenja, perite ruke i živite. Kažu da se virus mora pustiti da cirkuliše sada da nas ne bi horor dočekao u oktobru, zato volite sebe, budite pametni i nosite maske, naročito u zatvorenom.

A ako vam zatreba, korisna vježba za povećanje plućnog kapaciteta je puhanje balona. Tako Dino vježba, Kianu zabavlja, a ja konačno mogu da sjedim i brojim sve nove sijede koje sam dobila za ovih 10 dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...