VAŽNO PODSJEĆANJE: Dr. Kisić-Tepavčević precizno pojasnila zašto koristiti maske i koje su dobre

Epidemiologinja Darija Kisić-Tepavčević objasnila je koliko je nošenje maski važno za spriječavanje prenošenja virusa.

  • Zdravlje

  • 29. Jun. 2020  

  • 0

- U razgovoru dvije osobe, ukoliko obje nose maske, vjerovatnoća za prenošenje infekcije ispod jedan posto, a ako ne nose - i do 70 posto - rekla je Kisić-Tepavčević.

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne - vjerovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obje nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osjetljiva osoba - vjerovatnoća je manja od jedan odsto.

- To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih mjeseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spašava od infekcije - objasnila je Kisić-Tepavčević.

- To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primjenjuju i druge mjere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku - dodala je Kisić-Tepavčević poslije sastanka Kriznog štaba.

Od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...