SVE UZELI ZA SEBE: "Zamislite da je ovo vakcina, nastao bi opšti haos‘: SAD kupio kompletnu zalihu lijeka za Covid"

‘Ovo nam, možda, pokazuje što nam tek slijedi‘, upozoravaju vodeći eksperti.

  • Svijet

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

Sjedinjene Američke Države pokupovale su praktično kompletnu globalnu zalihu remdesivira, jednog od lijekova koji se pokazao učinkovit u liječenju Covida-19. Konkretno, u iduća tri mjeseca neće biti "ni doze" za bilo koju drugu državu na svijetu, piše Sarah Boseley za britanski Guardian.

Ovaj sebični potez američke administracije izazvao je ogorčenje, ali i strah stručnjaka i aktivista širom svijeta koji se boje da bi se ista stvar mogla ponoviti u slučaju kada bude otkrivena/proizvedena prva efikasna vakcina za koronavirus. Ovo, naime, nije prvi put da je Trumpova administracija pokazala da je itekako spremna ponuditi više ili na bilo koji drugi način eliminirati druge države kada je u pitanju nabavka lijekova ili zaštitne opreme.

- Oni trenutno imaju pristup gotovo svim zalihama remdesivira, a za Europu nije ostalo ništa - kazao je dr. Andrew Hill, znanstvenik s Univerziteta Liverpool.

Remdesivir je prvi lijek koji je američka agencija za lijekove odobrila za korištenje u liječenju Covida-19. Proizvodi ga kompanija "Gilead", a pokazalo se da pomaže u bržem oporavku od bolesti izazvane koronavirusom. Prvih 140.000 doza raspodijeljeno je bolnicama širom svijeta, između ostalog kako bi se ispitao i učinak lijeka, a Trumpova administracija sada je kupila više od 500.000 doza. Riječ je o kompletnoj količini koju će "Gilead" proizvesti u julu te 90 posto onoga što će proizvesti u augustu i septembru, piše Guardian.

- Predsjednik Trump sklopio je sjajan ugovor kojim je osigurao da će Amerikanci imati prvi lijek odobren za liječenje Covida-19. Koliko god je moguće, želimo osigurati da svaki američki pacijent koji treba remdesivir, i dobije taj lijek. Trumpova administracija radi sve što je moguće da sazna što više o lijekovima koji mogu spasiti život i da ih osigura za Amerikance - rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

Terapija košta 3.200 dolara

Ovaj lijek bio je inicijalno namijenjen liječenju ebole, ali se nije pokazao efikasnim. Prosječna terapija za liječenje Covida-19 zahtijeva, pak, oko šest doza, koje zajedno koštaju 3.200 američkih dolara.

Ovaj dogovor Bijele kuće i "Gileada" postignut je nakon što je postalo jasno da je epidemija koronavirusa u SAD-u opet izvan kontrole. Anthony Fauci, vodeći američki imunolog, u svom govoru pred Senatom rekao je da će stvari postati još mnogo gore.

- Mi idemo u pogrešnom smjeru. Sjedinjene Američke Države imale su prošle sedmice dnevni rast i do 40.000 slučajeva zaraze, a ja se ne bih iznenadio kada bi se ta brojka popela i na 100.000 dnevno, pod uvjetom da ne dođe do nekog preokreta. Ne znam koliko će ljudi umrijeti, ali mogu vam jamčiti da će biti vrlo uznemirujuće - nije okolišao Fauci.  

Prema podacima stranice Worldometers, u SAD-u je koronavirusom trenutno zaraženo više od 2,7 miliona ljudi, dok će broj preminulih noćas zasigurno premašiti 130.000. U obje kategorije Amerikanci su uvjerljivo ispred Brazila, druge zemlje na neslavnoj listi.

Pojava novih žarišta zaraze i novi ulazni trend u broju slučajeva neke je savezne države natjerao da ili uspore otvaranje ili da se vrate nazad na neki oblik "lockdowna". Među njima su Arizona, Teksas, Florida i Kalifornija, odreda veće države.

Kao što je rečeno na početku, ovo kupovanje remdesivira nije prvi put da su Amerikanci "skočili ispred reda". Tokom cijele pandemije Trumpov moto "Amerika prva" bio je i modus operandi njegove administracije. Tako je još u maju francuski proizvođač "Sanofi" rekao da će SAD prvi dobiti pristup njihovoj vakcini ako se pokaže da djeluje.

- SAD očekuje da, ako pomogne u proizvodnji vakcina, da je i prvi dobije - rekao je tada izvršni direktor firme Paul Hudson i time navukao na sebe otvoreni bijes francuske vlade, zbog čega je hitro povukao izjavu.

'Zamislite da je ovo vakcina'

Osim toga, SAD je u nekoliko navrata kupio zalihe zaštitne opreme čiju su kupovinu maltene već dogovorile države Zapadne Europe, samo da bi ostale kratke, jer su Amerikanci ponudili više.

Kanadski premijer Justin Trudeau već je upozorio na negativne posljedice prakse u kojoj Amerikanci stalno ponude više od svojih saveznika.

 - U interesu obje države je da radimo zajedno kako bismo sačuvali zdravlje naših građana - poručio je Trudeau.  

No, čini se da je njegov apel pao na gluhe uši. Tržište remdesivira Trump je, očito, monopolizirao u narednim mjesecima. Učinak ovog lijeka pažljivo se prati već pet mjeseci, praktično od samog početka pandemije, a ipak ne postoji nikakav mehanizam koji bi omogućio njegovu nabavku izvan SAD-a.

 - Zamislite da je ovo vakcina. Ovo bi bio potpuni haos. No, ovo nam možda pokazuje što nam tek slijedi.  

Efekt remdesivira je u tome da pomaže pri bržem oporavku pacijenata, što znači da se brže oslobađaju nužni kreveti za nove pacijente i tako smanjuje pritisak na zdravstveni sistem. No, za razliku od vrlo jeftinog i široko dostupnog steroida deksametazona, za remdesivir još nije dokazano da može znatno doprinijeti šansama za preživljavanje kod najugroženijih pacijenata. Zalihe deksametazona niko ni dosad nije pokušao pokupovati, naprosto zato što za tim nije bilo potrebe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...